IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia получи 500 млн. евро заем, за да развива 5G мрежата си

Заемът е от Европейската инвестиционна банка

14:39 | 28.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia си осигури 500 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка, с който да разработва следващото поколение 5G технология, която ще предложи по-висока скорост, по-голямо покритие и по-стабилни връзки, предава Ройтерс.

5G мрежите, които все още са в ранен етап на развитие, ще предложат скорости, които са между 50 и 100 пъти по-бързи от сегашните 4G мрежи и ще бъдат ключова инфраструктура за редица индустрии, като автономните коли например.

"Трябва да разберем, че Китай и САЩ напредват бързо с 5G. Много е важно да имаме европейски компании, които да се конкурират с тях“, коментира вицепрезидентът на ЕИБ Александър Стуб.

По-рано тази година банката даде 250 млн. евро заем на шведския конкурент на Nokia – Ericsson, но банката посочи, че условията на двете споразумения са различни.

Бизнесът с мрежово оборудване, на който лидери са Huawei и двете скандинавски компании, се бори със слабия растеж, откакто търсенето на сегашното поколение 4G оборудване достигна своя пик през 2015 г.

Миналия месец Nokia обяви сделка за 3,5 млрд. долара с американския телеком T-Mobile, като до момента това е най-голямото 5G споразумение в света.

До 2025 г. 1,2 млрд. души по света ще имат достъп до 5G мрежи – една трета от тях в Китай, сочат данни на GSMA.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още