IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia продаде бизнеса си за дигитални здравни решения

Сумата, за която е придобито звеното, не е обявена официално

16:26 | 31.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Nokia е продала своя малък бизнес за дигитални решения в сферата на здравеопазването, включващ тракерите на активността и умните ѝ часовници. Същевременно един от ключовите ѝ директори напуска поста си след по-малко от година на него, предава Ройтерс.

Дигиталното здраве е една от областите, на която финландската компания разчиташе да създаде бъдещи възможности за растеж, на фона на трудностите на нейния основен пазар за телекомуникационно оборудване.

Но Грегъри Лий, бивш директор на Samsung, който миналата година пое ръководството на звеното Technologies, изтегли Nokia от бизнеса, както и от други, като фокусира подразделението върху патентите и лицензирането на марки.

Бизнесът със здравни услуги беше продаден на Ерик Кариил, съосновател и бивш председател на този бизнес, за неназована сума. Nokia обяви по-рано този месец, че има планове да продаде звеното.

“Грегъри дойде в Nokia… и взе дръзкото решение да смени фокуса на Nokia Technologies към лицензирането… Съгласихме се, че работата му е приключила”, коментира главният изпълнителен директор на Nokia Раджеев Сури.

Главният директор по правните въпроси Мария Варселона ще поеме звеното Technologies, обяви компанията. Бизнесът с лицензи, който е особено печеливш, включва отчисления от производителите на смартфони за използването на марките на фирмата, както и нейните патенти за телефони.

Като първоначална стъпка към пазара с услуги в здравеопазването през 2016 г. Nokia придоби френската компания Withings за 170 млн. евро (199 млн. долара). Вътрешни документи от февруари сочат, че бизнесът така и не е успял да отговори на очакванията на Nokia за растежа.

Компанията така и не даде информация за финансовото представяне на този бизнес, но услугите за дигитално здравеопазване и продуктите, свързани с камери, заедно генерираха 52 млн. евро приходи от продажби миналата година, в сравнение с обшите приходи на Nokia, които възлязоха на 23,2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още