IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia ще съкрати до 10 хил. работни места до края на 2013 г.

Компанията трябва да спести допълнително до 1,6 млрд. евро в подразделението „Устройства и услуги“

11:46 | 14.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nokia ще съкрати до 10 хил. работни места до края на 2013 г.

Финландската телекомуникационна компания Nokia, един от най-големите производители на мобилни телефони в света, обяви, че планира да съкрати до 10 000 работни места до края на следващата година заради мащабни допълнителни мерки за икономии на разходите.

Компанията ще се натовари от допълнителни преструктуриращи разходи от 1 млрд. евро. В подразделението „Устройства и услуги“ оперативният марж за второто тримесечие ще бъде още по-слаб от отчетените минус 3% през първите три месеца.

Това не е изненадващо, защото и досега се знаеше, че маржът няма да се подобри, а само може да остане на същото ниво или да се влоши. През април Nokia попари пазарите с прогнозите си за подразделението. До края на 2013 г. разходите трябва да бъдат намалени с още около 1,6 млрд. евро.

На 11-и април финландският концерн предупреди, че първото тримесечие е преминало по-зле от очакванията, преди всичко в основното направление „Устройства + Услуги“. Приходите от това подразделение са отчели спад от 40% до 4,25 млрд. евро.

„Тези планирани съкращения са тежки последици от предвидените действия, които вярваме, че трябва да предприемем, за да осигурим на Nokia дългосрочна конкурентна сила”, коментира изпълнителният директор на компанията Стивън Елъп, цитиран от Ройтерс.

Развойният център в Улм, Германия, със 730 служители в момента, също ще бъде засегнат и трябва да бъде закрит до края на септември. В Германия финландският концерн разполага с център за услуги за местния пазар. Те трябва да станат една от бъдещите основи на бизнеса на Nokia. Освен това компанията планира да засили фокуса си върху новите смартфони от линията Lumia.

Новата стратегия предвижда и сериозно преструктуриране на мениджърския екип. Компанията ще напуснат маркетинг директорът Джери Де Вард, директорът на подразделението за мобилни телефони Мери Мак Доуел и Никлас Савандер, отговарящ за пазарите.

Nokia не може да се справи с конкуренцията, особено на важните развиващи се пазари Индия, Близкия Изток и Китай. От представения наскоро модел Lumia, който се задвижва от операционната система на Microsoft, са продадени малко повече от 2 млн. екземпляра. Устройството беше пуснато на пазара през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още