IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов проектозакон потопи цената на акциите на ZTE с над 23%

Американският законопроект по отбраната ще нанесе удар върху споразуменията на китайската компания със САЩ

11:02 | 19.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Книжата на ZTE понижиха стойността си по време на ранната търговия днес, след като Сенатът на САЩ прие законопроект за отбраната, който има големи последици за споразуменията, сключени с китайския производител на телекомуникационно оборудване, пише CNBC.

Цената на акциите на ZTE потъна с 23,36% в Хонконг, а тази на книжата ѝ, листнати в Шънджън - с 10 на сто.

Резкият спад се случи веднага, след като Сентът прие законопроекта за финансиране на военните сили със 716 млрд. долара. Той съдържа изменения, които засягат сделка, сключена със ZTE, която би позволила на компанията да възстанови работата си с американски фирми, ако се придържа към редица условия.

Споразумението е сключено, след като операциите на базираната в Шънджън компания бяха спрени тази година. Това се случи, след като правителството на САЩ забрани на американските фирми да продават свои технологии на ZTE заради нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран и Северна Корея.

Версията на Сената на законопроекта ще бъде съгласувана с тази, приета от Камарата на представителите миналия месец. Във финалната версия не е включена разпоредбата за ZTE, посочва Ройтерс.

Книжата на ZTE бяха върнати към търговия миналата седмица, след като бяха спрени през април. Стойността им се понижи с около 40% в Хонконг, когато търговията беше възобновена миналата сряда.

Спадовете от днес също така са свързани и с възобновените опасения на инвеститорите от ескалацията на напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с нови мита върху китайски стоки за 200 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още