Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Новият кампус на Google ще донесе проблеми на Сан Хосе

Местните жители се опасяват, че цените на жилищата ще скочат значително, а това ще засили неравнеството

Новият кампус на Google ще донесе проблеми на Сан Хосе

Снимка: Архив Ройтерс

Миналия месец, когато Google заяви, че през следващото десетилетие ще инвестира 1 млрд. долара в изграждането на 20 хил. жилища в района на залива на Сан Франциско, това изглеждаше като щедра инвестиция. И в сравнение с това, което други компании дава, е такава.

„Щастлив съм да изпълним нашата част в подкрепата на бъдещите квартали в Сан Хосе“, написа в Twitter до кмета на Сан Хосе Сам Ликардо главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай.

Но обещанието на компанията последва месеци на непрекъснати дискусии и протести за нарастващите цени в Сан Хосе, където компанията планира да изгради новия си огромен кампус. В момента представители на общността и експерти от индустрията за недвижими имоти посочват липсата на подробности в съобщението на фирмата и твърдят, че ходът може да не е чак толкова ефективен, колкото изглежда.

Google и други технологични компании се нуждаят от пространство в района на залива на Сан Франциско, за да настанят талантите си.

Тази година Microsoft обеща да даде 500 млн. долара за изграждането на жилища на достъпни цени в и около родния ѝ Сиатъл. Facebook даде началото на подобен проект отново в залива на Сан Франциско.

Ситуацията в района обаче се усложнява. Нарастващото присъствие на технологичните играчи, комбинирано с бездействието на правителството, доведе до среден наем от 3500 долара за апартамент с една спалня. Някои служители в технологични компании коментираха пред Guardian, че напускат района заради цените на жилищата и проблемите със сигурността, свързани с крайното неравенство.

Още по темата

Зад инвестицията от 1 млрд. долара на Google стои план за изграждането на кампус за 20 хил. служители, който да се намира на по-малко от 15 мили от централата в Маунтин Вю. От повече от година местните жители изразяват опасенията си от нарастващите наеми, докато плановете на Google се движат напред.

Статии от 2017 г. разкриха за първи път интереса на Google в изграждането на огромен технологичен кампус в Сан Хосе, близо до Diridon Station, която е основен транзитен център.

В рамките на една седмица след обявяването на новината цените на жилищата в радиус от три мили скочиха със 7 на сто, а тези в близкия квартал Rose Garden – със 50 хил. долара за същия период, твърди Брет Дженингс, брокер и основател на Brett Jennings Real Estate Experts. Шест месеца по-късно цените на близките жилища скочиха с 25%, допълва тя.

"Ефектът Google”, коментира Дженингс. „С купувачите и продавачите го усещаме, а също така го виждаме“.

Google коментира пред CNBC, че е чула критики около периода на обявяване на новините, но също така смята, че районът е достигнал кризисна точка по отношение на жилищата.

По статията работи: Елена Кирилова
Още по темата: Новини Google

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Страните от ЕС завършиха оценката на рисковете пред сигурността на 5G мрежите им