Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Новите автомобили ще притежават „черни" кутии от 2022 г.

Интелигентна система ще повишава безопасността на колите, посочи Любка Маринова, експерт по пътна безопасност

гледано: 1838   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Всяка иновация, която се създава за усъвършенстване на автомобилите и ще повиши безопасността на пътя, е добра идея. Това смята експертът по пътна безопасност Любка Маринова. В ефира на Bloomberg TV Bulgaria тя цитира данни, според които около 60% от катастрофите в Европа стават по вина на водачите.

Още по темата

Коментарът на Маринова е по повод новите мерки на Европейския съюз (ЕС), според които от 2022 г. ще бъдат въведени нови задължителни за европейските автомобили технологии за безопасност, имащи за цел да предпазят пътници, пешеходци и велосипедисти. Новите автомобили ще имат интелигентна система за регулиране на скоростта и безопасност при движение на заден ход, както и записващо устройство в случай на злополука, т.нар. "черни" кутии.

По думите на Маринова новите автомобили в България до пет години обаче са едва около 5%.

„Трябва да имаме предвид, че системите ще се внедряват само в нови коли, които са и по-висок клас“, посочи експертът и напомни, че в автопарка на страната има около 3,8 милиона коли, като около 70% от тях са над 15 години.

Според Маринова идеята за "черните кутии" в автомобилите би била полезна не само за застрахователите и правоохранителните органи, но и при оказване на спешна помощ при инцидент.

„При катастрофа "черните" кутии имат опция веднага да се свържат с телефон 112. Специалистите могат да установят къде се намира автомобилът и в случай, че не получат обратна връзка от водача, веднага се изпраща линейка към мястото“, посочи Любка Маринова.

Тя информира, че автомобилните компании обмислят и смяна на предните стъкла с материал, който при катастрофа не наранява водача и пътника до него. Маринова е на мнение, че новите системи са сравними с въвеждането на задължителни колани за автомобилите, което в последните 25 години е спасило около 300 хиляди души в Европа.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Tesla намали цената на Model 3 и увеличи тези на Model X и Model S