IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите автомобили ще притежават „черни" кутии от 2022 г.

Интелигентна система ще повишава безопасността на колите, посочи Любка Маринова, експерт по пътна безопасност

13:43 | 29.03.19 г.
Новите автомобили ще притежават „черни" кутии от 2022 г.

Всяка иновация, която се създава за усъвършенстване на автомобилите и ще повиши безопасността на пътя, е добра идея. Това смята експертът по пътна безопасност Любка Маринова. В ефира на Bloomberg TV Bulgaria тя цитира данни, според които около 60% от катастрофите в Европа стават по вина на водачите.

Коментарът на Маринова е по повод новите мерки на Европейския съюз (ЕС), според които от 2022 г. ще бъдат въведени нови задължителни за европейските автомобили технологии за безопасност, имащи за цел да предпазят пътници, пешеходци и велосипедисти. Новите автомобили ще имат интелигентна система за регулиране на скоростта и безопасност при движение на заден ход, както и записващо устройство в случай на злополука, т.нар. "черни" кутии.

По думите на Маринова новите автомобили в България до пет години обаче са едва около 5%.

„Трябва да имаме предвид, че системите ще се внедряват само в нови коли, които са и по-висок клас“, посочи експертът и напомни, че в автопарка на страната има около 3,8 милиона коли, като около 70% от тях са над 15 години.

Според Маринова идеята за "черните кутии" в автомобилите би била полезна не само за застрахователите и правоохранителните органи, но и при оказване на спешна помощ при инцидент.

„При катастрофа "черните" кутии имат опция веднага да се свържат с телефон 112. Специалистите могат да установят къде се намира автомобилът и в случай, че не получат обратна връзка от водача, веднага се изпраща линейка към мястото“, посочи Любка Маринова.

Тя информира, че автомобилните компании обмислят и смяна на предните стъкла с материал, който при катастрофа не наранява водача и пътника до него. Маринова е на мнение, че новите системи са сравними с въвеждането на задължителни колани за автомобилите, което в последните 25 години е спасило около 300 хиляди души в Европа.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още