IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите роботи на LG влизат в хотелите, летищата и супермаркетите

Масовото навлизане на подобни машини може да засегне работните места в сектора на услугите

17:52 | 04.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Корейският технологичен гигант  LG Electronics обяви днес нови роботи, които могат да заемат работните места в редица индустрии за услуги по целия свят, пише CNBC.

Отдавна има прогнози, че напредъкът на изкуствения интелект и автоматизацията могат да доведат до елиминирането на милиони работни места с времето. Технологичните компании тестват роботи, които да извършват множество дейности – от правенето на пица до извършването на доставки, което може да има голям ефект върху индустриите за услуги в бъдеще.

LG Electronics е поредната компания, която планира да продава роботи за изпълнение на задачи, с които в момента се занимават хора. Тези роботи са създадени за търговско използване в хотели, летища и супермаркети, твърди компанията.

Говорител на LG коментра, че роботите все още са „концептуални“ продукти, както и че имат „дълъг път от това да са готови за публично ползване“.

Първиата машина е робот, който може да доставя храни и напитки на клиенти в хотели и в зоните за отдих на летищата. Той може да замени работата, извършвана от сервитьорите, и ще може да прави това непрестанно.

На второ място е роботът портиер, който може да се грижи за регистрацията и изпращането на гостите, както и да носи багажа им до стаите. Хотелиерската индустрия вече експериментира с такива машини, които да заменят хората. Така например вече има хотели в Япония, където работят роботи.

Третият робот на LG е направен така, че да работи с клиенти в супермаркети, като им казва цените на продуктите и ги води до съответните щандове.

Ако станат популярни, тези технологии вероятно ще са лоша новина за много от хората, работещи във въпросните индустрии.

Международната организация на труда обяви през май, че близо 50% от глобалната работна сила е заета в сектора на услугите. Тук влизат търговията, транспортът, хотелиерството, хранителната индустрия и други административни и бизнес услуги.

Междувременно доклад от ноември на McKinsey & Company предполага, че до 2030 г. около 800 млн. работници по целия свят ще бъдат заменени от роботи. Дори и ако навлизането на автоматизацията е по-бавно, около 400 млн. души все пак ще бъдат засегнати, допълва докладът.

Това не е първият път, в който технологичното развитие разтърсва пазара на труда. В сектора на производството например компаниите започнаха да ползват конвейери във фабриките си през XX век, които пък свиха разходите им за работници и за известно време оставиха редица хора без работа.

Според McKinsey новите технологии често създават повече работни места, отколкото заличават, но за да се случи това, работниците трябва да се преквалифицират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още