IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите щатски мита подминаха продуктите на Apple

Индустрията за облачни услуги обаче ще бъде засегната

09:57 | 18.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съединените щати ще освободят Apple Watch и други потребителски устройства от последния кръг от мита върху китайски стоки, сочи списък с продукти, публикуван от Американското търговско представителство (USTR), предава Ройтерс.

Части за компютърни сървъри и мрежово оборудване обаче, които са ключови за облачните центрове за данни и базираните в интернет услуги, се облагат, както и някои части за машини, ползвани за производството на чипове.

Американският президент Доналд Тръмп разшири мащабите на търговската война с Китай този понеделник, като наложи 10% мита върху китайски внос на стойност около 200 млрд. долара. Освен това предупреди, че ако Китай предприеме репресивни действия срещу американските фермери или индустрии, „ние незабавно ще се насочим към трета фаза – мита върху допълнителен внос за приблизително 267 млрд. долара “.

Предложението на администрацията беше насочено и към технологичните компании по-рано тази година, но окончателният списък на облаганите устройства показва, че са избегнати множество големи марки за потребителски продукти.

iPhone не е сред „широката гама“ от продукти, за които Apple каза на регулаторите, че ще бъдат засегнати от митата. Apple има опасения за своя умен часовник Apple Watch и за безжичните си слушалки AirPods, но и двете останаха изключени от списъка, обявен вчера.

Новият кръг от 10-процентови мита ще влезе в сила на 24 септември, но налозите ще нараснат до 25% до 1 януари 2019 г.

Въпреки това, ако Тръмп увеличи митата върху допълнителни стоки на стойност 267 млрд. долара, това значи, че почти целият китайски внос ще бъде засегнат, в това число и iPhone, заедно с останалите смартфони. Книжата на Apple понижиха стойността си с 0,7% до 216,29 долара по време на следборсовата търговия.

Акциите на базираните в Китай и Тайван поддоставчици на Apple също поеха надолу по време на сутрешната търговия в Азия. Foxconn, позната още като Hon Hai Precision Industry, записа спад в стойността на книжата си от 2 на сто, а Pegatron – от 2,4%. Производителят на лещи за камери Largan Precision също се озова на червена територия, отбелязвайки спад от 9% на цената на акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още