IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново мобилно приложение улеснява договорните отношения за имоти под наем

Все повече хора желаят всичко да бъде на светло и да декларират получените доходи от наем, посочи Йонко Лазаров, съосновател на Immotech

13:49 | 15.11.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Български предприемачи разработиха мобилно приложение, което има за цел да улесни отношенията между наематели и наемодатели. Това съобщи Йонко Лазаров, съосновател на Immotech, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Наемодателите ще виждат в реално време има ли неплатени битови сметки за имота, както и дали наемателят закъснява с внасянето на месечната сума. А когато бъде извършено плащане, страните веднага ще получат известие“, обясни той предимствата на дигитализираното приложение.

Платформата ще позволи дигитализиране на договорите за наем, като най-важните клаузи ще могат да се качат онлайн – продължителност на договора, сума и дата на плащане, контакти на двете страни, анекси и др. Наемателите имат опция да платят месечната сума за нем и директно чрез приложението, използвайки банкова карта.

„Сивият сектор в недвижимите имоти не ни притеснява. Все повече хора желаят всичко да бъде на светло и да декларират получените доходи от наем“, обясни Лазаров.

По данни на Националната агенция за приходите близо 125 хиляди физически лица са декларирали доходи от наем за 2020 г. Според експерта част от тях отдават повече от един имот. Има обаче и хиляди собственици, които все още не сключват договори с наемателите, за да избегнат плащането на данъци.

„Идеята за мобилното приложение се роди преди две години, след като анализирахме проблемите, свързани с управлението на жилищните имоти под наем, обясни Йонко Лазаров. – Първо се насочихме към модел, който улеснява намирането на жилище под наем, но след като видяхме, че пазарът предлага достатъчно такива решения, се насочихме към управлението.“

Експертът обясни, че мобилното приложение може да се ползва срещу месечен абонамент (дава се и за един месец за безплатно тестване), като в определени случаи платформата поема таксите за превод на наема.

Той потвърди, че при създаването му са имали много предизвикателства, като основното е било да се изчисти концепцията.

Лазаров съобщи, че до няколко седмици предстои „втори нов голям ъпдейт“, който позволява на собственици на жилища целият процес за управление да бъде дигитализиран. Експертът уточни, че това се отнася до домоуправители, съседи, застраховки и битови сметки.

Каква е ролята на стартъпите в създаването на нови решения в имотния бранш? Как се намаляват банковите такси при потребителите на платформата? Винаги ли собствениците на имот под наем искат да ползват платформата? Какви казуси има между наематели и наемадатели? Може ли да се плащат наеми с криптовалути? Какъв е бизнесмоделът на Immotech и как се свалят разходи за развойна дейност?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още