IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново предприятие на страните от ЕС ще инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри

Сега промишлеността в Евросъюза ползва над 33% от високопроизводителните изчислителни ресурси в световен мащаб, но доставя само 5% от тях

13:04 | 28.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съвместното предприятие на държавите от Европейския съюз (ЕС) EuroHPC ще разполага с бюджет от 1 млрд. евро за инвестиции в суперкомпютри. То ще бъде създадено от 25 държави членки, сред които и България. Съветът на министрите официално подкрепи днес плановете на Комисията за съвместни инвестиции с държавите членки в изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри на световно равнище, съобщи Европейската комисия.

Суперкомпютрите са необходими за обработката на все по-големите обеми от данни. Те носят ползи от здравеопазването и производството на зелена енергия до безопасността на автомобилите и киберсигурността.

Днес Съветът прие Регламент за създаване на съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии или EuroHPC — нова финансираща структура, която ще обедини ресурси от 25 европейски държави. EuroHPC ще изгради инфраструктура за високопроизводителни изчисления и данни и ще подкрепя научни изследвания и иновации с участието на учени, предприятия и промишлеността. 

„Днес мнозинството от нашите изследователи и дружества са принудени да търсят извън Европа така нужните им първокласни компютри. ЕС не може да си позволи изоставане. EuroHPC ще ни даде възможност да се възползваме от иновациите у дома“, заяви зам.-председателят на Комисията Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар.

Съвместното предприятие ще бъде създадено през ноември 2018 г. и ще функционира до края на 2026 г. Сега промишлеността в ЕС ползва над 33 % от високопроизводителните изчислителни ресурси в световен мащаб, но доставя само 5% от тях.

EuroHPC ще разполага с бюджет от 1 млрд. евро, половината осигурени от бюджета на ЕС, а другата половина — от участващите европейски държави членки. Допълнителни средства на стойност над 400 млн. евро ще дойдат от частни партньори. Дейностите му ще се съсредоточат върху две области:

- общоевропейска инфраструктура от суперкомпютри: закупуване и внедряване в ЕС на два суперкомпютъра, попадащи в челната петица в световен мащаб, както и на най-малко още два други, които към днешна дата биха се наредили сред най-добрите 25 в света. Тези машини ще бъдат свързани със съществуващите национални суперкомпютри, като публичните и частните потребители в цяла Европа ще могат да ги ползват в повече от 800 научни и промишлени области на приложение.

- научни изследвания и иновации: подкрепа за изграждането на европейска екосистема от суперкомпютри, насърчаване на промишлеността за доставка на технологии и осигуряване на достъп до суперкомпютърни ресурси на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия, в много области на приложение.

Към днешна дата ангажимент за присъединяване към съвместното предприятие са поели: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Следващи стъпки

Съвместното предприятие ще започне да функционира в рамките на следващите седмици, след като бъдат номинирани представителите на Комисията, европейските държави и частните партньори, които ще съставляват неговия управителен съвет и промишлен и научен консултативен съвет.

В по-дългосрочен план Комисията предлага в Съвместното предприятие да бъдат инвестирани 2,7 млрд. евро за укрепване на изчисленията със суперкомпютри и обработката на данни в Европа, като част от предложената през май 2018 г. програма „Цифрова Европа“ за периода 2021—2027 г.

Европейските граждани вече ползват в ежедневието си редица суперкомпютърни приложения. Например, при разработването на нови медицински терапии се разчита до голяма степен на високопроизводителни симулации, за да се разбере естеството на болести като рак, сърдечни заболявания, Алцхаймер и редки генетични смущения.

В областта на киберсигурността и отбраната суперкомпютрите намират приложение за разработването на ефикасни технологии за кодиране, а в комбинация с изкуствения интелект — за разбиране и отразяване на кибератаки. Те се използват също за изследване на последиците от изменението на климата и за метеорологични прогнози.

За промишлеността и предприятията суперкомпютрите могат значително да скъсяват циклите на проектиране и производство на продуктите, ускоряват разработването на нови материали, намаляват разходите и увеличават ресурсната ефективност. Например циклите на производство на автомобили могат да бъдат скъсени от 60 на 24 месеца, като същевременно бъдат повишени безопасността и удобството на пътниците.

Вижте още технологични новини във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Това много отдавна трябваше да бъде направено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Все пак тиквите от ЕК и ЕП измислиха нещо полезно. Дано не се осер***т на ниво изпълнение, в което са силни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още