IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia с по-голям от очакваното ръст на приходите за тримесечието

Компанията се радва на силно търсене на чиповете си, ползвани от доставчиците на облачни услуги

09:14 | 10.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Nvidia отчете по-голям от очакваното скок от 48,4% на приходите за тримесечието, подпомогната от силното търсене на чиповете, които се използват от основните доставчици на облачни услуги в центровете за данни, предава Ройтерс.

Акциите на Nvidia повишиха стойността си с 14,2% до 117,57 долара по време на следборсовата търговия.

Приходите от центрове за данни са нараснали повече от два пъти през първото тримесечие до 409 млрд. долара, надминавайки значително прогнозата на анализаторите за 318,2 млн. долара според FactSet.

Всички големи доставчици на интернет и облачни услуги сега използват продукти на Nvidia, коментира главният финансов директор на компанията Колет Крес.

Крес заяви, че в тези компании влизат Facebook, Google, IBM, Microsoft и Alibaba Group Holding. Чиповете на Nvidia се ползват и в Amazon Web Services на Amazon.

Главният изпълнителен директор на компанията Йенсен Хуанг, който е и съосновател на Nvidia и ръководи компанията от създаването ѝ през 1993 г., увеличи усилията си за насочване на бизнеса към бързо растящи области, като чиповете за автономни коли и изкуствения интелект.

Приходите на автомобилния бизнес на Nvidia, който произвежда системата DRIVE PX 2 за самоуправляващи се автомобили, използвана от Tesla, отчетоха близо 24% ръст до 140 млн. долара. Анализаторите очакваха приходите да са около 132 млн. долара според FactSet.

Приходите от бизнеса с игри, който включва популярните видео карти GeForce, са скочили с близо 50 на сто до 1,03 млрд. долара. Този бизнес допринесе за 53% от общите приходи на компанията през тримесечието. Анализаторите прогнозираха сумата да достигне 1,11 млрд. долара по данни на FactSet.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, прогнозира приходи за текущото тримесечие в размер на 1,95 млрд. долара, плюс или минус 2%. Средната прогноза на анализаторите беше за 1,89 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Нетната печалба на компанията се увеличи повече от два пъти до 507 млн. долара, или 79 цента на акция, през тримесечието, завършило на 30 април.

Приходите на Nvidia скочиха до 1,94 млрд. долара от 1,31 млрд. долара, надминавайки очакванията на анализаторите за 1,91 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Като се изключат някои елементи, Nvidia е спечелила по 85 цента на акция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още