IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NYSE определи референта цена от 45 долара за акциите на Roblox

Компанията няма да залага на традиционно IPO, а предпочита директно листване

10:07 | 10.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Нюйоркската фондова борса постави референтна цена от 45 долара за акциите на американската гейминг платформа Roblox във връзка с първичното ѝ публично предлагане, с което пазарната стойност на компанията може да бъде оценена на около 30 млрд. долара, предава Ройтерс.

Базираната в Сан Матео, Калифорния, Roblox е сред най-популярните уебсайтове в света за детски игри и предлага достъп до игрите през мобилни устройства и гейминг конзоли.

Референтна цена не е тази, на която ще се предлагат акциите за покупка, а е по-скоро показател за представянето, когато Roblox започне да се търгува на борсата в сряда. Началната цена пък ще бъде определена от поръчките за покупка и продажба, събрани от NYSE от брокери.

Roblox избра да стане публична чрез директно листване, вместо чрез традиционно първично публично предлагане (IPO). Това означава, че компанията няма да продава акции предварително за своя пазарен дебют, какъвто е случаят с традиционните листвания.

Директните листвания все още са сравнително редки, макар че стават все по-популярен начин някоя компания да стане публична предвид критиките, че инвестиционните банки поематели подценяват продаваните акции, за да помогнат за скок при търговията в първия ден, което е в полза на големите им клиенти.

През миналата седмица Ройтерс писа, че американското приложение за доставка на хранителни стоки Instacart обмисля публично предлагане чрез директно листване.

През януари Roblox набра около 520 млн. долара в Серия H на привличане на частен капитал в рамките на сделка, която я оцени на 29,5 млрд. долара, или над 7 пъти повече от сумата от 4 млрд. долара, на колкото беше оценена при кръга си от Серия G 11 месеца по-рано.

Търсенето на видео игри в Съединените щати нарасна, тъй като потребителите търсят домашно забавление, докато прекарват повече време у дома заради блокадите, така че да се ограничи разпространението на Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още