IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NYSE привлече първичните предлагания на Uber и Pinterest

Според източници социалната мрежа изтегля през април първичното си публично предлагане

14:04 | 22.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компанията за споделено пътуване Uber Technologies Inc и социалната мрежа Pinterest – две от компаниите с най-дългоочакваните първични публични предлагания (IPO) през тази година, са избрали за свой домакин Нюйоркската фондова борса (NYSE). Това съобщават източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Все още няма официално потвърждение нито от двете компании, нито от фондовата борса.

През последните няколко години все повече технологични компании предпочитат NYSE пред NASDAQ след трудностите, които втората имаше с IPO-то на Facebook. Двете фондови борси са в ожесточена надпревара и също като водещите инвестиционни банки ухажват големите компании, още преди изобщо да са решили да станат публични.

NASDAQ успя да спечели първичното публично предлагане на компанията за споделено пътуване Lyft, чиято оценка може да достигне и дори надвиши 23 млрд. долара след пускането си на пазара на 28 март. Тя ще е и интернет играчът, който ще даде тон на поредица от дългоочаквани публични дебюти, надеждите за които са да раздвижат IPO пазара след мудното начало на годината.

На този фон Bloomberg съобщи, че от Pinterest са решили да изтеглят датата за първичното си публично предлагане за следващия месец, съобщава източник на медията. Според него компанията – споделила поверително плановете си с Комисията по ценните книжа и борсите по-рано през годината, може да подаде документи за IPO още в петък.

Pinterest планираше първично публично предлагане през юни с надеждата да привлече 1,5 млрд. долара и да достигне пазарна оценка от 12 млрд. долара, посочват запознати. Според източници социалната мрежа работи с Goldman Sachs и JPMorgan Chase по листването.

Основана през 2010 г., Pinterest е една от най-дълго просъществувалите в Силициевата долина компании „еднорози“ – стартъп с оценка от над 1 млрд. долара, които планират да станат публични през тази или следващите години.

Сред другите играчи, които планират скорошно листване, са още Airbnb, компанията за доставка на храна Postmates и технологичната Slack Technologies.

Като знак, че инвеститорите очакват с нетърпение нови публични предлагания, акциите на производителя на дънки Levi Strauss & Co поскъпнаха с 31% в дебютната си борсова сесия в четвъртък, с което оценката на компанията достигна 8,7 млрд. долара.

Uber, чиято оценка на частния пазар достигна 76 млрд. долара, се надява на оценка до 120 млрд. долара след публичното си предлагане, въпреки че според някои анализатори цената може да е по-близка до 100 млрд. долара.

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още