IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облачните компании проучват конкурентите на Intel след гафа със сигурността

Intel може да понесе пазарно "наказание", ако не се опита да поправи проблема

21:48 | 10.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Част от клиентите на центровете за данни на Intel, чиито хиляди компютри използва облачни мрежи, проучват възможностите за използване на микрочипове от конкуренти на пазарния лидер, за да изградят нова инфраструктура. Това се случва след като Intel разкри проблеми със сигурността, които са засегнали повечето ѝ чипове, предава Ройтерс.

Независимо дали Intel се сблъска с допълнителни дефекти, или е принудена да предложи отстъпки, компанията ще понесе удар върху едно от най-бързо развиващите ѝ се звена.

Чиповете на Intel поддържат 98% от операциите на центрове за данни, твърди IDC.

Експерти по сигурността миналата седмица разкриха недостатъци в чиповете, които могат да позволят на хакерите да откраднат пароли или ключове за криптиране от повечето видове компютри, телефони и базирани в облака сървъри.

Във вторник Microsoft обяви, че корекциите, необходими за защита от заплахите, могат да имат значително въздействие върху сървърите.

Intel ще помогне на клиентите да намерят най-добрия подход по отношение на сигурността, производителността и съвместимостта, обяви компанията в понеделник.

“За много клиенти елементът с представянето е ключов, а ние сме силно концентрирани върху това да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че отговаряме на техните очаквания”.

Алтернативите включват Advanced Micro Devices, която споделя с Intel архитектура за чипове, наречена x86, или чипове, базирани на технология на ARM Holdings, както и други.

За компанията на Глеб Бъдман Backblaze изграждането на ARM чипове няма да е трудно. По думите му, ако ARM предостави повече ресурси на по-ниска цена, за него това ще е силен мотив за пренасочване.

Infinitely Virtual, базиран в Лос Анджелис доставчик на облачни услуги, разчита на Intel да замени оборудването или да предложи отстъпка, за да коменсира загубата на изчислителна мощ, коментира главният изпълнителен директор Адам Стърн.

“Ако Intel не излезе и не предприеме нещо да поправи нещата, тогава ние ще трябва да ги накажем на пазара, като не купуваме техните продукти”, посочва той. Компанията му разчита основно на процесорите на Intel.

Доставчиците на облачни услуги твърдят, че смяната на предварително инсталираните чипове на Intel с тези на конкурентите може да бъде прекалено сложна, но пък те ще могат да разширят мрежите си, използвайки алтернативите. Прехвърлянето от Intel към AMD е най-лесно, след като чиповете на AMD и Intel споделят сходна основна технология, наречена x86, посочват доставчиците.

ARM базираните чипове са по-бавни от базираните на x86 устройства на Intel в задачи като търсене, а софтуерът трябва да бъде пренаписан.

Предложенията на Nvidia не са диреректен заместител на тези на Intel, но се насочват към нови типове работа, като разпознаване на изображения и реч.

Големите технологични компании експериментират с алтернативи на Intel още преди разкриването на проблема със сигурността. През миналия март Microsoft обясни, че използва ARM процесори за своята облачна услуга Azure, а през декември Azure вгради Advanced Micro Devices процесори в центровете си за данни.

През 2016 г. Alphabet разкри, че прави сървър, базиран на процесора Power9 на IBM. А през септември Amazon Web Services избра AMD за услугите си.

Qualcomm и Cavium разработват ARM чипове, които да се ползват в центрове за данни. Cavium твърди, че си е поставила за цел да се конкурира с представянето на чиповете на Intel за приложения като бази данни и мрежи за доставка на съдържание, които помагат за скоростта при показването на видео например.

Cavium работи с Microsoft и “няколко други доставчика на облачни услуги”, твърди Гопал Хедж, вицепрезидент на фирмата. Cavium и ARM конкурират работата на Qualcomm заедно, за да намалят обема на софтуера, който трябва да бъде пренаписан за ARM чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още