IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облачните услуги тласнаха резултатите на Oracle нагоре

Приходите от облачните предложения на компанията компенсират спада на продажбите на лицензиран софтуер

10:55 | 16.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Oracle отчете по-високи от очакваното печалба и коригирани приходи за тримесечието, тъй като компанията за бизнес софтуер се възползва от насочването на компаниите към базирани в облака продукти, предава Ройтерс.

Акциите на Oracle повишиха стойността си с 5,2% до над 45 долара в рамките на удължената търговия в сряда.

Приходите от продажбите на звеното за облачни предложения на компанията и платформените услуги са нараснали с 62% до 1,19 млрд. долара, докато тези от лицензирането на софтуер са потънали с близо 16 на сто.

“Най-лошото от насочването към облака приключи за Oracle”, коментира анализаторът на Drexel Hamilton Браян Уайт.

Насочването на компанията към облачните предложения в опит да се справи с по-слабите резултати на бизнеса с лицензиран софтуер се подпомага от придобиването на NetSuite за 9,3 млрд. долара през юли 2016 г. Сделката помогна на гиганта да настигне няколко конкурента, като Workday и Salesforce.

“Растежът на приходите от нашия облачен бизнес надмина спада на софтуерните лицензи на годишна база”, коментира Сафра Катц, главен изпълнителен директор на Oracle, по време на представянето на финансовите резултати.

Базираната в Калифорния компания заяви, че коригираните ѝ приходи от звеното за софтуерни услуги и платформени услуги са нараснали с 86% до 1,1 млрд. долара при постоянни валутни курсове. Това е в горния диапазон на предишната прогноза.

Нетната печалба на Oracle нарасна до 2,24 млрд. долара, или 53 цента на акция, през третото тримесечие, завършило на 28 февруари, от 2,14 млрд. долара, или 50 цента на акция, година по-рано.

Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила 69 цента на акция, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 62 цента на акция според Thomson Reuters I/B/E/S. 

Компанията прогнозира, че печалбата ѝ за текущото тримесечие ще е в диапазона 78-82 цента на акция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още