IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облакът продължава да насърчава бизнеса на Microsoft

Компанията обяви добра прогноза за текущото тримесечие

13:48 | 20.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Microsoft премина границата от годишни приходи за 100 млрд. долара за първи път, откакто софтуерният гигант се трансформира от доставчик на софтуер към ключов играч на пазара на облачни услуги, пише Wall Street Journal.

По-голямата част от този растеж е дошъл от убеждаването на клиенти, които ползват софтуер на Microsoft в собствени центрове за данни, да добавят облачни услуги – бизнес, известен като хибридни изчислителни облаци. Microsoft остава втора в бизнеса с облачни предложения, като се нарежда след Amazon.com, но се е затвърдила като добра опция за компаниите, които започват подобен преход.

Успехът на Microsoft в изграждането на собствените ѝ облачни услуги насърчи цената на акциите на компанията и тя нарасна с над 40 на сто през последната година. Пазарната капитализация на фирмата премина 800 млрд. долара, поставяйки я в лигата на интернет гиганти като Apple, Amazon и Alphabet.

Акциите на Microsoft останаха почти без промяна, след като фирмата отчете добри резултати за четвъртото фискално тримесечие. По време на следборсовата търговия стойността на книжата нарасна с 3 на сто, след като финансовият директор Ейми Хууд даде силна прогноза за текущото тримесечие.

43-годишната компания от години се бори със слабия растеж на бизнеса с персонални компютри, който засегна продажбите на Windows.

Но компанията се пренасочи под ръководството на главния изпълнителен директор Сатя Надела, като се фокусира върху бума на пазара на облачни услуги. По-рано тази седмица Walmart обяви, че е сключила 5-годишна сделка за ползването на облака на Microsoft.

През четвъртото тримесечие приходите от сървърни продукти и облачни услуги - категория, която отразява представянето на Microsoft в хибридните облаци, са нараснали с 26 на сто. Компанията не разкрива на колко възлизат приходите от този сегмент.

Анализаторът на Stifel Nicolaus & Co. Брад Рибек оценява, че приходите на тази категория са достигнали 7,9 млрд. долара - „огромен“ ръст, твърди той.

Приходите за тримесечието като цяло са в размер на 30,09 млрд. долара, което е със 17% повече спрямо година по-рано. По думите на Сатя Надела хибридният облак е причината за растежа през тримесечието.

Нетната печалба на Microsoft е достигнала 8,87 млрд. долара, или 1,14 долара на акция.

Вижте още технологични новини във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още