IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчаването на ограниченията срещу Huawei не важи за държавните служители в САЩ

Не е ясно какво точно ще бъде бъдещето на компанията в страната

10:02 | 03.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Високопоставен представител на американските власти е заявил на служителите на Министерството на търговията тази седмица, че китайската компания Huawei Technologies трябва да бъде третирана като поставена в черния списък. Това се е случило дни, след като американският президент Доналд Тръмп показа, че е по-благосклонен и махна част от ограниченията над фирмата, предава Ройтерс.

Тръмп изненада пазарите в събота, като обеща на китайския държавен глава Си Дзинпин в кулоарите на срещата на Г-20 в Япония, да позволи на американски компании да продават продукти на Huawei.

През май фирмата беше добавена към черния търговски списък на САЩ, който забранява на американски фирми да ѝ продават продукти и услуги без специално разрешение. Това послужи като наказание за потенциалните ѝ действия срещу американските национални интереси.

Изявлението на Тръмп през уикенда беше ключово за възраждането на търговските преговори с Пекин. То беше прието с радост от американските производители на чипове, които искат да запазят продажбите си към Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и ключов американски клиент.

Но коментарите на Тръмп смутиха част от играчите в индустрията и представителите на властите, които не разбраха каква точно ще бъде политиката по отношение на Huawei.

В имейл до служителите на министерството, изпратен тази седмица и разгледан от Ройтерс, Джон Сондерман, заместник-директор на Службата по износа към Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията, е внесъл яснота по случая.

Министерството на търговията не е отговорило веднага на запитването за коментар.

По думите на главния изпълнителен директор на Huawei Рън Джънфей изявлението на Тръмп от уикенда е „добро за американските компании“. Освен това Huawei иска да купува продукти от фирми от САЩ.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още