Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Общи правила в ЕС ще ограничават сексуалното насилие над деца онлайн

Съветът на ЕС и Парламента ще изготвят рамката, която трябва да е готова най-късно до края на декември

Общи правила в ЕС ще ограничават сексуалното насилие над деца онлайн

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ЕС одобриха мандат за преговори за общи правила, които да ограничат сексуалното насилие над децата, съобщават от Съвета на ЕС. Това решение ще даде старт на разговорите между Съвета и Европейския парламент за създаването на рамка, която да позволи доставчиците на комуникационни услуги, разпространители на съобщения и управляващите електронни пощи да могат да установяват случаите на сексуално насилие над деца.

Още по темата
Тези правила ще бъдат временни и трябва да бъдат изработени и приети до 21 декември 2020 година, когато влиза в сила и новият Европейски кодекс за електронна комуникация. Текстовете му дават нова дефиниция на електронни комуникационни услуги, следвайки предписаното в Директивата за електронна поверителност (ePrivacy).

Директивата гарантира защитата на личния живот и поверителността на комуникациите и личните данни в електронните комуникации. Доставчиците на комуникационни услуги трябва да се съобразяват с директивата, когато събират данни за своите клиенти, допълват от Съвета.

Някои от доставчиците на услуги вече използват технологии, които засичат съдържание с сексуално насилие над деца, за да го премахнат или съобщят за него на органите. Според текстовете на ePrivacy обаче няма възможност за доброволно обработване и събиране на данни за трафика на данни, дори и за борба с подобен сериозен проблем.

Затова са нужни и правила, които да бъдат изработени до влизането в сила на директивата. От Съвета посочват, че тази дейност на доставчиците ще бъде допустима, докато отговаря на правилата на Регламента за защита на личните данни (GDPR).

От ЕК вече заявиха, че ще представят специално законодателство в тази област през второто тримесечие на 2021 година.

Според позицията на Съвета временните мерки ще важат поне до края на 2025 година. По-ранна дата е възможна, ако Парламентът изработи и одобри нужното законодателство.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини деца в интернет

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Cintelly: Клиентите са причинaтa за съществуването на всеки бизнес