IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се Samsung да отчете над 50% спад на печалбата

Резултатите на компанията са засегнати от кризата с Huawei и по-слабото търсене на чипове

10:50 | 03.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейският гигант Samsung Electronics вероятно ще заяви, че печалбата му за второто тримесечие се е свила с повече от 50%, когато отчете предварителните си резултати в петък, сочат данни, след като спадът в продажбите на чипове за памет към китайската компания Huawei засегна бизнеса ѝ, предава Ройтерс.

Тримесечните резултати ще бъдат най-ниските за компанията от близо три години, а перспективите за възстановяването им са за след няколко месеца, докато периодът на свръхпредлагане продължава, а на технологичния пазар се наблюдава забавяне, твърдят анализатори.

Световният доставчик на DRAM и NAND чипове за памет, е и най-големият производител на смартфони в света – пазар, на който клиентът ѝ Huawei се нарежда на второ място. Компаниите по света бяха принудени да ограничат бизнеса с Huawei, за да отговорят на американските търговски санкции срещу компанията, за която Вашингтон твърди, че представлява опасност за националната сигурност.

"Доколко Huawei ще използва чипове занапред определено ще влияе на цените“, коментира анализаторът Джей Ким от Sangsangin Investment & Securities. “Когато няма много играчи, които да купуват чипове вместо Huawei, Samsung ще трябва да намали цените, за да ги продаде“.

Въпреки че печалбата от чиповете беше засегната от случващото се с Huawei, бизнесът на Samsung Electronics със смартфони вероятно ще спечели от близо 40-процентния спад на международните продажби на смартфоните на Huawei. И все пак Huawei Technologies имаше достатъчно силна подкрепа у дома на най-големия пазар на смартфони в света, за да запази глобалната си позиция.

Продажбите на чипове носят по-голямата част от печалбата на Samsung (над две трети), а насищането на пазара на смартфони и спада на търсенето от центровете на данни вече оказа натиск върху цените.

DRAM чиповете е малко вероятно да се възстановят през втората половина на тази година, твърди анализаторът Аврил У от TrendForce. Нещо повече, тя смята, че на Samsung ще ѝ бъде трудно да разчисти натрупаните запаси до първата половина на 2020 г.

TrendForce прогнозира, че цените на DRAM чиповете в трите месеца до юни са спаднали с 25 на сто. Миналия месец компанията намали прогнозата си за юли-септември, очаквайки спад от 15 до 20%, след като по-рано очакваше 10%.

Според Refinitiv SmartEstimate в петък Samsung вероятно ще отчете 60% спад на оперативната печалба за периода април-юни до 6 трлн. вона (5,14 млрд. долара), базирано на прогнозите на 29 анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още