IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огромната инвестиция на Visa в Европа започва да се отплаща

Приходите на компанията бележат сериозен растеж през последното фискално тримесечие

16:07 | 21.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американската компания за финансови услуги Visa Inc. дойде в Европа, похарчи доста и не съжалява за това, пише Bloomberg.

Приходите нараснаха повече от очакваното от анализаторите през второто фискално тримесечие и се очаква да се ускорят към горния диапазон на досегашната прогноза, въпреки че разходите остават високи заради процесите, свързани с придобиването на Visa Europe миналата година.

 Компанията похарчи около 1,5 млрд. долара за периода, завършил на 31 март, за разходи, свързани с тази сделка, но инвеститорите изглежда залагат, че сегашните жертви ще дадат добри резултати на по-късен етап. Това изпрати нагоре цената на акциите на компанията по време на удължената търговия.

„Много сме щастливи от начина, по който Visa Europe се присъедини“, коментира главният финансов директор Васан Прабу по време на среща с анализаторите. „Тя се представя отвъд нашите очаквания“.

Стойността на акциите на Visa се повиши с 2,7% до 93,57 долара вчера в Ню Йорк. През тази година цената им се е повишила със 17%.

Приходите са нараснали с 23% до 4,5 млрд. долара благодарение на успехите на наскоро придобития бизнес в Европа, обяви в изявление Visa. Сумата надмина очакванията на 27 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Тяхната прогноза беше за 4,28 млрд. долара.

Оперативните разходи са скочили с 40% до 1,67 млрд. долара, разкри фирмата. Голяма част от тази сума е за благотворителни дарения, на новосъздадената Visa Foundation.

Нетната печалба е спаднала със 75% до 430 млн. долара, или 18 цента на акция, от 1,71 млрд. долара, или 71 цента на акция, година по-рано. Като се изключат разходите, свързани с реорганизацията на Visa Europe, печалбата е 86 цента на акция, с което надминава очакванията на анализаторите за 79 цента на акция.

Visa разшири програмата си за обратно изкупуване на акции с 5 млрд. долара до 7,2 млрд. долара, отчасти, за да компенсира разходите заради Visa Europe.

Компанията понижи прогнозата за годишния растеж на печалба на акция до висок едноцифрен процент, като преди това очакваше малко над 30%.

Разходите с кредитни и дебитни карти в света, включително тези на Visa Europe и корекциите заради валутните колебания, са се увеличили с 37% до 1,73 трлн. долара спрямо година по-рано. Трансграничният обем - мярката за разходите на клиентите в чужбина, е скочил със 132%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още