IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оживлението в продажбите на софтуер вдигна печалбата на Oracle с 28%

Вторият по големина производител на софтуер в света обяви по-голяма от очакваното нетна печалба за второто фискално тримесечие

10:08 | 17.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оживлението в продажбите на софтуер вдигна печалбата на Oracle с 28%

Увеличаването на разходите от страна на големите корпорации за технологии и софтуер помогна за скок от 47% в продажбите на Oracle през миналото тримесечие и 28% увеличение на печалбата.

Вторият по големина производител на софтуер в света обяви по-голяма от очакваното нетна печалба за второто фискално тримесечие, за което допринася доброто представяне във всички пазарни сегменти и региони, в които компанията оперира, се посочва в съобщение на компанията, цитирано от New York Times.

Според анализатори покачването на приходите на Oracle е сигнал, че разходите на големите компании за технологии са започнали да нарастват стабилно въпреки изпълнената с предизвикателства икономика.

Нетната печалба на Oracle за изминалото тримесечие, което приключва на 30 ноември и се явява второ фискално за компанията, се повишава с 28% на годишна база до 1,87 млрд. долара, или 37 цента на акция. Преди година печалбата е била в размер на 1,46 млрд. долара, или 27 цента на акция.

Главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън очаква, че приключилото придобиване на Sun Microsystems през тази година ще повиши оперативната печалба на Oracle за 2011 г. с 1,5 млрд. долара.

Приходите за изминалото тримесечие нарастват до 8,6 млрд. долара от 5,9 млрд. долара преди година.

За текущото тримесечие нетната печалба се очаква да възлезе на 48 до 50 цента на акция, след като се изключат еднократните ефекти. За продажбите се прогнозира ръст от 31% до 35%. Това също надмина очакванията на анализатори.

Акциите на базираната в Калифорния компания поскъпнаха с 3,8% в извънредната търговия на борсата Nasdaq след обявяване на финансовите резултати. Акциите на компанията са поскъпнали с 23% до 31,43 долара през тази година.

От Oracle съобщиха, че ще изплатят дивидент от 5 цента на акция на 9 февруари.

В края на ноември щатски съд отсъди, че Oracle трябва да получи 1,3 млрд. долара обезщетение от SAP заради кражба на софтуер и неспазване на авторски права. Глобата е най-голямата за нарушаване на авторски права в историята на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още