IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн продажбите в киберпонеделника се свиха за първи път в историята

Покупките в интернет в САЩ са намалели с 1,4% спрямо миналата година до 10,7 млрд. долара

21:00 | 30.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските потребители похарчиха онлайн 10,7 млрд. долара в т. нар. "киберпонеделник" (маркетингов термин за електронната търговия в понеделника след Деня на благодарността в САЩ - бел. прев.) тази година, което бележи спад от 1,4% спрямо нивото отпреди година, сочат данни на Adobe Analytics, цитирани от CNBC.

Това е първият регистриран от Adobe спад на разходите в един от големите дни за пазаруване. Компанията започна да следи електронната търговия през 2012 г. и анализира повече от 1 трлн. посещения на уебсайтове на търговци на дребно. Въпреки забавянето Adobe очаква рекордна активност в интернет търговията за целия празничен сезон, тъй като купувачите са разпределили парите си за повече дни.

За периода от 1 ноември до киберпонеделника потребителите в Съединените щати са похарчили 109,8 милиарда долара онлайн, което е ръст с 11,9% на годишна база, отчитат от Adobe. В 22 от тези дни потребителите са закупили в интернет стоки на стойност над 3 млрд. долара, което също е рекорд. Adobe очаква дигиталните продажби от 1 ноември до 31 декември да достигнат 207 млрд. долара, което би представлявало рекорден ръст от 10%.

В киберпонеделника миналата година онлайн продажбите на дребно достигнаха 10,8 млрд. долара, тъй като повече хора останаха вкъщи и избягваха да пазаруват в магазините заради пандемията. Това е рекорден ден за интернет пазаруването в САЩ.

Лекото забавяне на онлайн разходите следва подобен модел, който се разигра на Деня на благодарността и на Черния петък тази година, тъй като купувачите изглежда са разпределили своите пари за повече дни, вместо да концентрират пазаруването си в седмицата около Деня на благодарността. Това поведение е отчасти насърчавано от търговците на дребно, включително от гиганта в електронна търговия Amazon, които рекламират изгодни сделки в стил Черен петък от октомври насам.

Търговците на дребно прибраха 8,9 млрд. долара от онлайн продажби в Черния петък, по-малко от рекордните около 9 млрд. долара, изразходвани в петъка след Деня на благодарността година по-рано. А на Деня на благодарността американците похарчиха 5,1 млрд. долара в интернет, което е равно на нивата отпреди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mariata
преди 2 години
Днес е вторник, денят след кибер понеделника. Как могат да имат данни толкова бързо? Или са тип екзитпол (на база социологическо проучване) или по-вероятно и за съжаление имат достъп до всички транзакции в реално време. Ето затова кешът си остава най-добрата защита от това да ти гледат под завивките и да ти го нач укат ана лно без вазелин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още