IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн скандал доведе до понижение на ключов директор на Alibaba

Дзян Фан беше смятан за наследник на поста на главния изпълнителен директор

15:06 | 27.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Alibaba Group Holding понижи директора по електронната си търговия Дзян Фан от поста му и премахна годишните му финансови стимули за наказание, след като приключи разследване по обвинения за проблемно поведение, твърди източник, запознат с въпроса, цитиран от Bloomberg.

Alibaba е премахнала Дзян, който съблюдаваше основните услуги за онлайн продажби, от т.нар. партньорство между 38 души, които влияят върху състава на борда. Освен това го понижи от старши вицепрезидент до вицепрезидент, твърди източникът, пожелал да остане анонимен. Alibaba е отказала да коментира въпроса по имейл.

Решението хвърля сянка върху един от най-важните директори в най-голямата китайска корпорация. Той е бивш софтуерен инженер на Google, някога смятан за човекът, който ще наследи главния изпълнителен директор Даниел Джан.

Този месец съпругата на Дзян използва социалната мрежа Weibo, за да предупреди инфлуенсър да „не се забърква“ със съпруга ѝ, което разпали яростта на потребителите, продължила дори след премахването на публикацията.

Повечето дискусии по въпроса са свързани с връзката на Дзян с въпросния инфлуенсър и дали въпросният външен за компанията човек не е повлиял на определени бизнес решения или инвестиции на Alibaba. Компанията обаче заключи, че не е имало конфликт на интереси между Дзян и инфлуенсъра или нейната компания. Това е установено чрез разследване в Alibaba, сочи публикация във вътрешния уебсайт на компанията, видяна от източника на Bloomberg.

Онлайн скандалът се случи в момент, в който компанията се опитва да се справи с логистичните си проблеми и да разшири част от услугите си, за да преодолее по-леко икономическите последици от пандемията на Covid-19. Книжата на Alibaba понижиха стойността си с около 4% от началото на тази година.

Beijing News писа по-рано, че Дзян се е извинил на служителите и е призовал за разследване по въпроса. Bloomberg не е успяла да направи независимо потвърждение на твърденията.

Дзян, който е ключов помощник на Джан и на съоснователя на компания Джак Ма, ще продължи да надзирава Taobao и Tmall – водещите платформи за онлайн търговия на Alibaba. Едва наскоро той беше привлечен в състава на ключовите лидери на компанията - 38-членната група, която номинира по-голямата част от борда на компанията.

Дзян, който през миналия април постави цел да удвои обема на трансакциите в Tmall за три години, миналата година помогна за осъществяването на Деня на самотните сърца – събитието, което генерира рекордните 38 млрд. долара приходи от продажби.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още