IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН настоява за разследване на случая с хакнатия телефон на Джеф Безос

Представители на организацията имат данни за "потенциална намеса" от Саудитска Арабия

09:39 | 23.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Представители на Организацията на обединените нации (ООН) настояват за незабавно разследване от страна на властите в САЩ и други страни на обвиненията, че саудитският принц е участвал в заговор за хакването на смартфона на главния изпълнителен директор на Amazon и собственик на Washington Post Джеф Безос, предава Ройтерс.

Агнес Каламар и Дейвид Кей заявиха, че разполагат с информация, сочеща "потенциална намеса" на принц Мохамед бин Салман в атаката от 2018 г., която предшества заплахите на National Enquirer да публикува интимни фотографии на милиардера и технологичен магнат.

Каламар, специален докладчик по криминалните въпроси, и Кей, специален докладчик за свободата на словото, направиха изявление, в което посочват, че вярват, че атаката е извършена "в опит за влияние, не за заглушаване" отразяването на Саудитска Арабия от Washington Post. Двамата призовават незабавно да бъде започнато разследване от страна на САЩ и други релевантни власти".

Препоръката им не е задължителна и не е ясно колко бързо, ако изобщо решат, биха действали американските власти. Wall Street Journal писа, че Федералното бюро за разузнаване вече води разследване по случая с хакнатия телефон.

Бюрото отказва да коментира въпроса. Саудитските власти пък нарекоха обвиненията абсурдни.

Двамата докладчици са базирали призива си на разследване на криминален доклад от 17 страници, изготвен от базираната във Вашингтон FTI Consulting, който източник, запознат с въпроса, твърди, че е поръчан от самия Безос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още