IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН подкрепи нов международен договор за борба с киберпрестъпността

Резолюцията е по предложение на Русия, работата по същество ще започне през 2021 г.

09:28 | 28.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Общото събрание на ООН прие резолюция, която ще постави началото на процес за изработване на нов международен договор за борба с киберпрестъпността въпреки възраженията на Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни, предава Асошиейтед прес.

Резолюцията, чийто автор е Русия, беше одобрена в 193-членния световен орган със 79 срещу 60 гласа и 33 въздържали се, предава БТА.

Документът предвижда да бъде създадена експертна комисия, представляваща всички региони на света, която "да изработи всеобхватна международна конвенция за противодействие на използването на информационните и комуникационните технологии за криминални цели".

Посочва се, че през август 2020 г. комисията ще се събере, за да съгласува план за дейността си.

Заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Черит Норман Чалет заяви пред събранието преди гласуването, че "тази резолюция ще подкопае международното сътрудничество в борбата с киберпрестъпността във време, когато засилването на координацията е от изключително важно значение".

"Сред държавите членки няма консенсус за нуждата и ползата от изработването на нов договор", каза тя. "Това само ще попречи на глобалните усилия за борба с киберпрестъпността", добави зам.-постоянният представител на САЩ.

И Чалет, и финландският представител, който говореше от името на ЕС, подчертаха, че съществуващата междуправителствена експертна група на ООН за киберпрестъпността вече се занимава с въпроса дали е нужен такъв договор. "Грешка е да се взема политическо решение за нов договор, преди експертите по киберпрестъпността да са имали възможност да дадат препоръки", каза Чалет, като добави, че резолюцията "предопределя" и "ще подкопае" работата на експертите.

Руският представител подчерта, че резолюцията изисква новата комисия да вземе под внимание резултатите от работата на експертната група по киберпрестъпността, които се очаква да излязат догодина, и Москва подкрепя това.

Той допълни, че работата по новата конвенция ще започне по същество през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още