IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опровергаха слуховете за помирителни преговори между Apple и Qualcomm

Конфликтът между двете компании остава да виси в неизвестност, като се очаква в началото на 2019 г. делото по въпроса да влезе и в съда

17:49 | 07.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Източник опроверга слуховете, че американската технологична компания Apple е в "помирителни" разговори с производителя на микропроцесори Qualcomm Inc, съобщава Ройтерс.

В миналото Apple използва модемните процесори за моделите на своя iPhone, за да ги свърже с безжичните информационни мрежи.

По-рано през годината базираната в Купертино компания обаче заведе дело срещу Qualcomm във федералния съд в Сан Диего, определяйки като „незаконна“ практиката компанията да взима дял от продажната цена на телефоните под формата на патентна такса.

Qualcomm, от своя страна, отхвърли тези твърдения и поиска от Apple да ѝ плати 7 млрд. долара за неизплатени възнаграждения.

Източник, запознат със ситуацията, заяви, че не се провеждат разговори между двете компании.

„Не съществува никаква значима дискусия между Apple и Qualcomm и няма никакво споразумение“, споделя източникът, поискал анонимност.

Очаква се делото да влезе в съда в началото на следващата година.

През юли главният изпълнителен директор на Qualcomm Стив Моленкопф информира инвеститорите, че двете компании са в разговори за решаване на възникналия спор.

Освен спора с Apple производителят на процесори е в конфликт с друга компания, която анализаторите смятат, че е китайската Huawei technologies Co Ltd.

Компанията се опитва също така да уреди и антимонополното дело, заведено срещу нея от Федералната търговска комисия на САЩ.

Тези усилия претърпяха неуспех във вторник, когато федералният съдя в Сан Хосе издаде предварително решение, с което принуждава Qualcomm да лицензира редица патенти, играещи важна роля в създаването на нейните продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още