IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle изненада неприятно инвеститорите с по-слаба прогноза

Компанията продължава да се сблъсква с препятствия по пътя си

10:09 | 15.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Книжата на Oracle понижиха стойността си, след като компанията даде разочароваща прогноза за печалбата и приходите за четвъртото тримесечие – поредно препятствие пред усилията на софтуерната компания да стане значим играч в сферата на облачните технологии, пише Bloomberg.

Приходите за текущия период ще са почти същите или ще се свият с около 2% спрямо година по-рано, разкри главният изпълнителен директор Сафра Катз по време на конферентен разговор. Това означава, че компанията ще отчете четвърто поредно тримесечие със спад на приходите от продажби. Като се изключат някои разходи, печалбата ще достигне 1,05 до 1,09 долара на акция в сравнение със средната прогноза на анализаторите за 1,09 долара, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Цената на книжата на Oracle се понижи с около 4 на сто по време на следборсовата търговия след обявяването на данните. Преди това книжата завършиха деня на цена от 53,05 долара. От началото на годината стойността им се е повишила със 17 на сто.

Oracle изгради широко портфолио от интернет базирани програми в опит да открадне от пазарния дял на лидерите Amazon.com, Microsoft и Salesforce.com. Компанията все още се бори да привлече корпоративни клиенти, за да замени съществуващия софтуер, използван на техните собствени сървъри с бази данни. За да компенсира бавния процес, главният изпълнителен директор Марк Хърд, който поделя поста с Катз, постави цел за достигане на 50% пазарен дял при интернет базираните приложения.

Приходите за периода, приключил на 28 февруари, са достигнали 9,61 млрд. долара, обяви базираната в Редууд, Калифорния, компания. Анализаторите прогнозираха 9,59 млрд. долара. Като се изключат някои ефекти, печалбата е 87 цента на акция в сравнение с прогнозата за 84 цента на акция.

Приходите от облачни услуги и лицензи са се повишили с 1 на сто до 6,66 млрд. долара през третото тримесечие, обяви Oracle. Звеното носи над 69% от общите приходи.

При облачните лицензи и лицензите за инсталиран при фирмите софтуер приходите са се свили с 4% до 1,25 млрд. долара. Ако се премахнат валутните колебания, сумата е запазила нивото си спрямо миналата година по същото време. Спадът показва, че компанията среща трудности в убеждаването на нови потребители да сключват договори. Вместо това клиентите се възползват от програмата на Oracle – Bring Your Own Licence, при която компанията може да премести съществуващия софтуер в облака на Oracle, без да е нужно да сключва нова сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още