IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle надмина очакванията с прогнозата си за печалба

Компанията отчете силни тримесечни резултати

11:29 | 18.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичната компания Oracle прогнозира печалба за текущото тримесечие, която се оказа над очакваното от анализаторите, след като растежът на нейните облачни услуги и звеното за поддръжка на лицензи помогнаха на софтуерния разработчик да изпревари прогнозите на Wall Street за второто тримесечие, предава Ройтерс.

Книжата на Oracle повишиха стойността си с 5 на сто, а компанията твърди, че като се изключат валутните колебания, тя очаква коригираната ѝ печалба за третото тримесечие да е между 86 и 88 цента на акция. Средната прогноза на анализаторите е за 84 цента на акция според данни на Refinitiv.

Приходите на звеното за облачни услуги и поддръжка на лицензи, които са най-големите ѝ, са се увеличили с 2,7 на сто до 6,64 млрд. долара и надминават прогнозите. Това се случва, тъй като все повече компании се насочват към облачни услуги от традиционния модел на лични бази данни заради желанието си да съкратят разходите си.

През юни Oracle създаде нова структура за отчитане на приходите, сливайи в едно облачния си бизнес и този със софтуерни лицензи, а анализаторите твърдят, че тя дава малко подробности за самостоятелното представяне на облачното звено.

Oracle навлезе късно в бързо развиващия си бизнес с облачен софтуер, но прави агресивни стъпки напред в опит да настигне конкурентите си като Workday, Microsoft и Salesforce.

Миналия месец Workday отчете скок от 35% на приходите от абонаменти за облачни услуги, а основният продукт на Salesforce – 11-процентно увеличение.

Нетната печалба на Oracle е нараснала до 2,33 млрд. долара, или 61 цента на акция, през второто тримесечие, което завърши на 30 ноември. Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 80 цента на акция, надминавайки средната прогноза за 78 цента на акция.

Общите приходи са спаднали незначително до 9,56 млрд. долара, но надминават очакванията за 9,52 млрд. долара.

Книжата на компанията достигнаха цена от 48 долара по време на следборсовата търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още