Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Oracle намали основното възнаграждение на единия си съосновател

Лари Елисън отдавна е сред най-добре платените бизнес лидери в САЩ

Oracle намали основното възнаграждение на единия си съосновател

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за компютърни технологии Oracle най-сетне се поддаде на натиска на акционерите и намали наполовина възнаграждението на съоснователя ѝ Лари Елисън, който от години е близо до върха на класациите за най-високо платени американски бизнес лидери, пише Financial Times.

Отвъд съкращаването на основното заплащане, Елисън може да се окаже и без други плащания за следващите пет години, освен ако компанията не започне да се представя по-добре и цената на акциите ѝ не достигне поставените цели.

Решението е победа за най-големите институционални инвеститори на компанията, които от години настояват за намаляване на средствата. Oracle загуби възможността акционерите на фирмата да гласуват за възнаграждението на изпълнителните директори преди пет години, след като мнозинството от инвеститорите отхвърлиха споразуменията за компенсация на мениджърите.

Още по темата

Същевременно компанията прави някои промени, за да намали заплащането и добави повече елементи, базирани на представянето, тази година.

Промените не бяха приети бурно от експертите по корпоративно управление. Чарлс Елсон, професор по финанси в University of Delaware, постави под въпрос защо Oracle се е противопоставяла на акционерите си по въпроса.

“Заплащането на тримата топ директори в Oracle беше много високо през последните няколко години”, допълва Кърк Хенсон, ръководител на центъра за приложна етика в Santa Clara University.
 

По статията работи: Елена Кирилова
Още по темата: Новини Oracle

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ехх ако си мажо в България акционерите нямат думата :D.

Още от Новини
Dropbox увеличи ценовия диапазон на IPO-то си с 2 долара заради силното търсене