IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle намали основното възнаграждение на единия си съосновател

Лари Елисън отдавна е сред най-добре платените бизнес лидери в САЩ

18:47 | 06.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за компютърни технологии Oracle най-сетне се поддаде на натиска на акционерите и намали наполовина възнаграждението на съоснователя ѝ Лари Елисън, който от години е близо до върха на класациите за най-високо платени американски бизнес лидери, пише Financial Times.

Отвъд съкращаването на основното заплащане, Елисън може да се окаже и без други плащания за следващите пет години, освен ако компанията не започне да се представя по-добре и цената на акциите ѝ не достигне поставените цели.

Решението е победа за най-големите институционални инвеститори на компанията, които от години настояват за намаляване на средствата. Oracle загуби възможността акционерите на фирмата да гласуват за възнаграждението на изпълнителните директори преди пет години, след като мнозинството от инвеститорите отхвърлиха споразуменията за компенсация на мениджърите.

Същевременно компанията прави някои промени, за да намали заплащането и добави повече елементи, базирани на представянето, тази година.

Промените не бяха приети бурно от експертите по корпоративно управление. Чарлс Елсон, професор по финанси в University of Delaware, постави под въпрос защо Oracle се е противопоставяла на акционерите си по въпроса.

“Заплащането на тримата топ директори в Oracle беше много високо през последните няколко години”, допълва Кърк Хенсон, ръководител на центъра за приложна етика в Santa Clara University.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 6 години
Ехх ако си мажо в България акционерите нямат думата :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още