Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Oracle плаща с 13 хил. долара по-малко годишно на служителките си спрямо мъжете

Базовото заплащане за жените е с 3,8% по-малко от това за мъжете, докато бонусите при служителките са с 13,2 на сто по-ниски от тези на представителите на мъжкия пол

Oracle плаща с 13 хил. долара по-малко годишно на служителките си спрямо мъжете

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен гигант Oracle плаща с над 13 хил. долара по-малко годишно възнаграждение на своите служители от женски пол спрямо мъжете, които работят за команията, посочва Wired. 

Още по темата

Анализът на тази статисткика е извършен от икономиста Дейвид Нюмарк, професор в UC Irvine.

Изследването беше представено в подкрепа на искане за разглеждане на делото срещу Oracle, подадено още през 2017 г. от страна на 4200 жени, които са работили в компанията от 2013 г. насам.

Анализът показва, че жените получават значително по-малко възнаграждение в сравнение с мъжете, дори и след като биват повишени или имат достатъчно натрупан трудов стаж в компанията.

Според Нюмарк това противоречи със Закона за равното заплащане в Калифорния, като до момента от Oracle се въздържат от коментар по случая.

По-голяма част от разликата в заплащането между мъжете и жените произтича от премиите и фондовите субсидии, а не от основното възнаграждение, показва още проучването.

Базовото заплащане за жените е с 3,8% по-малко от това за мъжете, докато бонусите при служителките са с 13,2 на сто по-ниски от тези на представителите на мъжкия пол.

Средната заплата на служителите от Oracle е значително по-ниска в сравнение с тази при други софтуерни компании като Google, Microsoft или Salesforce.

Твърденията за неравнопоставеност на половете в продължаващия съдебен спроцес не са нещо ново за Oracle.

Адвокатът Джеймс Финбърг, който представлява бившите служителки на компанията, завели делото, също така представлява и служителки от Google в иск за системни пристраствия в заплащането и повишаването в длъжност.

Неравнопоставеността при заплащането е един от аспектите на широко разпространената институционална дискриминация в Силициевата долина срещу жените, които също така се сблъскват със сексуален тормоз, значително по-ограничен достъп до финансиране на рисков капитал и липса на представители в горните ешелони на индустрията.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Служители на Amazon в Германия стачкуват срещу промоциите