IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle плаща с 13 хил. долара по-малко годишно на служителките си спрямо мъжете

Базовото заплащане за жените е с 3,8% по-малко от това за мъжете, докато бонусите при служителките са с 13,2 на сто по-ниски от тези на представителите на мъжкия пол

15:00 | 20.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен гигант Oracle плаща с над 13 хил. долара по-малко годишно възнаграждение на своите служители от женски пол спрямо мъжете, които работят за команията, посочва Wired. 

Анализът на тази статисткика е извършен от икономиста Дейвид Нюмарк, професор в UC Irvine.

Изследването беше представено в подкрепа на искане за разглеждане на делото срещу Oracle, подадено още през 2017 г. от страна на 4200 жени, които са работили в компанията от 2013 г. насам.

Анализът показва, че жените получават значително по-малко възнаграждение в сравнение с мъжете, дори и след като биват повишени или имат достатъчно натрупан трудов стаж в компанията.

Според Нюмарк това противоречи със Закона за равното заплащане в Калифорния, като до момента от Oracle се въздържат от коментар по случая.

По-голяма част от разликата в заплащането между мъжете и жените произтича от премиите и фондовите субсидии, а не от основното възнаграждение, показва още проучването.

Базовото заплащане за жените е с 3,8% по-малко от това за мъжете, докато бонусите при служителките са с 13,2 на сто по-ниски от тези на представителите на мъжкия пол.

Средната заплата на служителите от Oracle е значително по-ниска в сравнение с тази при други софтуерни компании като Google, Microsoft или Salesforce.

Твърденията за неравнопоставеност на половете в продължаващия съдебен спроцес не са нещо ново за Oracle.

Адвокатът Джеймс Финбърг, който представлява бившите служителки на компанията, завели делото, също така представлява и служителки от Google в иск за системни пристраствия в заплащането и повишаването в длъжност.

Неравнопоставеността при заплащането е един от аспектите на широко разпространената институционална дискриминация в Силициевата долина срещу жените, които също така се сблъскват със сексуален тормоз, значително по-ограничен достъп до финансиране на рисков капитал и липса на представители в горните ешелони на индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още