IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle разочарова анализаторите с новия си отчет

Компанията все още не е отправила сериозно предизвикателство към лидерите на пазара на облачни услуги

11:45 | 18.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Oracle обяви приходи за първото тримесечие, които не отговориха на очакванията на анализаторите, което предполага, че разработчикът на бизнес софтуер се бори за позиция на особено конкурентния пазар на облачни услуги, предава Ройтерс.

Книжата на Oracle понижиха стойността си с 4 на сто до 47,30 долара по време на следборсовата търговия, след като най-голямото звено на компанията, което включва облачните ѝ услуги, също отчете разочароващи резултати.

Приходите от облака и от бизнеса с лицензи са нараснали с 3,2% до 6,61 млрд. долара, което се оказа под средната прогноза на анализаторите за 6,71 млрд. долара. Единият от главните изпълнителни директори на фирмата Сафра Катц заяви, че това се дължи на силния долар.

Oracle навлезе по-късно на пазара на облачни услуги и се опитва да настигне конкурентите си, сред които се нареждат Amazon.com, Microsoft и Salesforce.com.

В опит да привлече по-голям дял от пазара, по-рано тази година компанията заяви, че е увеличила четворно броя на своите най-големи центрове за данни.

Въпреки това тя все още не е предложила сериозно предизвикателство пред доминиращите играчи в индустрията.

Oracle спря да дава информация за облачните си услуги през четвъртото тримесечие – ход, който ѝ навлече критики от анализаторите и инвеститорите, според които тя дава малко подробности за представянето на нейния ключов бизнес.

"Искаме да сравним облачния бизнес на Oracle с другите облачни лидери, които наскоро отчетоха силен растеж на облака,... но не можем заради липсата на повече подробности“, коментира Даниел Морган, старши портфолио мениджър в Synovus Trust, която притежава акции в Oracle.

За второто тримесечие компанията заяви, че очаква приходите да запазят нивото си или да нараснат с до 2 на сто, а печалбата да е 78 до 80 цента на акция, което отговори на очакванията на анализаторите.

През последния отчетен период, завършил на 31 август, нетната печалба на Oracle се е увеличила до 2,27 млрд. долара, или 57 цента на акция, от 2,14 млрд. долара, или 50 цента на акция, година по-рано.

Като се изключат някои елементи компанията е спечелила 71 цента на акция, а общите приходи са нараснали с 1% до 9,19 млрд. долара.

Средната прогноза на анализаторите беше за 69 цента на акция коригирана печалба при 9,28 млрд. долара приходи според Thomson Reuters I/B/E/S. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още