IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle ще ползва картовите услуги на Nokia

Финландският концерн иска също да подобри присъствието си в корпоративния сегмент

15:16 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Oracle ще ползва картовите услуги на Nokia

Nokia намери нов клиент за своите услуги за местоположение и картови данни. Както пише Wall Street Journal, Oracle ще интегрират в бъдеще картовите данни на финландския производител на мобилни телефони в своите приложения. Говорител на Nokia потвърди междувременно партньорството.

Финансовите детайли на сделката все още не са известни. В материала се казва, че Oracle и Nokia ще обявят официално партньорството си до дни.

Nokia се опитва от известно време да привлече повече клиенти за своите услуги за местоположение, с които се сдоби през 2007 г. чрез сделката за Navteq за 8,1 млрд. долара. В този бранш според компанията Navteq има пазарен дял от над 80 на сто.

Картографските услуги на Nokia се използват също така от Microsoft, Amazon, Yahoo и Groupon. "По принцип ние сме най-голямата картова компания в света", каза в интервю за News.com през юни Ханспетер Брондмо, отговорен за продуктовата иновация в Nokia.

Според WSJ Nokia планира да използва сътрудничеството си с Oracle, за да разшири своите картови услуги и да укрепи позицията си спрямо конкурентното предложение на Google Maps. Oracle ще продава от своя страна услугата на своите клиенти като добра възможност за осигуряване на своите приложения на широки възможности за картографиране. Nokia иска също да подобри присъствието си в корпоративния сегмент и да спечели там нови потребители, пише WSJ.

Пазарът за картови приложения и услуги става все по-важен и все по-конкурентен с навлизането на производителите на смартфони на него. Първите плахи стъпки на Apple в този сегмент се сблъскаха с масивна критика. Приложението за карти, което замества Google Maps в IOS 6, съдържа множество грешки.

Директорът на Apple Тим Кук дори беше принуден да се извини на своите клиенти. Като алтернатива той предложи, наред с други неща, уеб приложение от Nokia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още