IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Orange продава 50% от звеното си за оптични мрежи на група инвеститори за 2,7 млрд. евро

Компанията запазва кол опция, която ще ѝ позволи да си възвърне контрола върху оператора и да го консолидира в бъдеще

18:20 | 23.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Френският телекомуникационен гигант Orange SA отделя и продава половината от своя дял в оператора на оптични мрежи Orange Concessions за 2,7 млрд. евро.

Сделката е поредната с цел споделяне на разходите за внедряване на оптичната технология в селските региони, коментира Bloomberg.

Caisse des Dépôts, CNP Assurances и EDF Invest ще придобият 50% дялово участие в оптичната единица Orange Concessions, посочва се в изявление на Orange. Компанията запазва кол опция, която ще ѝ позволи да си възвърне контрола и да консолидира звеното в бъдеще.

Сделката се очаква да приключи до края на годината. Тя се очаква да облекчи разходите за въвеждане на оптични връзки до по-малко населени региони и да извлече стойност от инфраструктурата, посочва се още в изявлението на компанията.

Главният изпълнителен директор на Orange Стефан Ришар коментира, че споразумението ще позволи на Orange да спечели нови договори за мрежи от местните власти и да участва в консолидацията на пазара.„

Сделката е най-новият пример за договорка между френски оператор и гладни за доходност пенсионни фондове и инвеститори в инфраструктура. Серията трансакции се катализира от амбициите на правителството в страната да пусне ултра бърз достъп до интернет за по-широк кръг от населението.

През ноември 2019 г. подразделението за мобилна инфраструктура на Altice Europe NV SFR FTTH и консорциум от инвеститори, включително OMERS, Allianz Capital Partners и AXA Investment Partners, платиха платиха 1 млрд. евро за оператора на оптични мрежи Covage.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още