IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една група от ветерани от Google създава бизнес за автономни коли

DeepMap се занимава с 3D картографиране, необходимо за самоуправляващите се автомобили

21:50 | 04.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Само на миля от мястото, на което Google прави картите, използвани от хората по целия свят, един стартъп с 25 служители се опитва да направи нещо подобно за роботи, пише Bloomberg.

DeepMap, която е създадена от ветерани от бизнеса на Alphabet с карти, изграждат системи, които да позволяват на самоуправляващите се коли да се движат по сложните градски пътища. DeepMap планира да лицензира своя софтуер за създаване на карти и да го предлага на производители на автомобилни и технологични компании, които искат да научат колите да се управляват сами.

Наскоро фирмата набра 25 млн. долара финансиране.

Инвеститорите са склонни да грабнат парченце от компании за самоуправляващи се коли след големи сделки за стартъпи, като придобиването на Cruise Automation от General Motors и това на Otto от Uber Technologies. Но тепърва навлизащите на този пазар се сблъскват със сериозна конкуренция, независимо дали става дума за технологията за автономно шофиране или за картографиране.

Освен гигантите от Силициевата долина Alphabet, Apple и Uber, амстердамската компания TomTom също създава собствени 3D карти, както и HERE - проект, собственост на няколко автомобилни компании и Intel.

DeepMap свързва изображенията от дигиталните камери с данните, събрани при използването на лазерно устройство, така че да бъдат създавани подробни 3D карти. Тя може да идентифицира улични знаци, билбордове и височината на бордюрите. Триизмерните карти допълват сензорите, които дават на автомобилните подробна информация за заобикалящата ги среда.

Самата компания е създадена от Джеймс У, който предприема тази стъпка заявно с бившия си колега от Google Maps Марк Уийлър. У твърди, че се надява, че до края на годината фирмата ще има трима клиенти и ще генерира 10 млн. долара приходи.

Цяла група от предприемачи в сферата на автономното шофиране, идваща от Google, се разпръсна из Силициевата долина. Основателят на Google X Себастиан Трун създаде подобен стартъп, който отдели от своята компания Udacity. Топ инженерите Крис Урмсън и Браян Сейлески пък създадоха компании, наречени Aurora Innovation и Argo AI. Друг инженер, Антъни Левандовски, пък е фокусиран върху правна битка с бившия си работодател Alphabet във връзка с обвинения, че е откраднал интелектуална собственост, когато е напускал, за да създаде собствения си стартъп Otto. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още