IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателите на Spotify не са готови да се разделят с контрола над компанията

Те планират да останат начело, като задържат акции, които им дават по-голяма власт над гласуването в борда

10:31 | 21.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съоснователите на Spotify следват стъпките на Google и Facebook, като планират да запазят контрола си над музикалната услуга след нейното листване на борсата. Те ще постигнат това като задържат акции, които им дават по-голяма власт върху гласуването на борда, пише Bloomberg, позовавайки се на трима източници, запознати с въпроса.

Главният изпълнителен директор Даниел Ек и вицепрезидентът Мартин Лорентсон притежават акции, които им позволяват да задържат юздите на компанията, след като започне търговията с книжата, допълват източниците, пожелали да останат анонимни. Друг клас акции ще се търгуват от инвеститорите.

Това означава, че публичните инвеститори ще имат възможност да притежават част от най-голямата платена музикална услуга, но няма да имат голямо влияние при определянето на бъдещето ѝ. Години след като станаха публични, част от най-големите технологични компании, включително Alphabet и Facebook, остават под контрола на своите основатели, които държат акции с права за супервот.

Робърт Джаксън-младши, комисар в Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ, критикува подобни структури, посочвайки, че са несправедливи.

Съоснователите на Spotify вече са убедили акционерите да изберат неконвенционалния път към публичния пазар.

Базираната в Стокхолм компания ще пропусне първичното публично предлагане – процеса, чрез който компаниите набират средства като продават акции, които могат да се търгуват на публични пазари. Вместо това сегашните инвеститори в Spotify ще получат правото да започнат директно да продават акциите ѝ на пазара.

Това е рисков ход. Компанията и нейните банкери пропускат традиционния процес, който предшества IPO-то, и може да имат по-малко информация за това как потенциалните инвеститори ще оценят компанията.

„Най-голямата неизвестна е как ще проработи директното листване“, коментира Рохит Кулкарни, анализатор в SharesPost. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още