IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните предимства на софтуера с отворен код - качество и сигурност

Той ще даде възможност на администрацията да осъществява по-голям контрол върху качеството на софтуера, който си поръчва

13:06 | 08.07.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едно от основните предимства на софтуера с отворен код, който вече ще се използва от българската администрация, е неговото качество, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria ИТ специалистът Божидар Божанов.

По думите му в момента фирмите, които изработват софтуер за държавата, не са държани отговорни за стандарта и качеството на продукта или услугата, която предлагат. В администрацията има твърде малко софтуерни експерти, а част от фирмите неглижират тези процеси, допълва експертът.

Според него е особено важен подходът на писане на софтуера, а с новите промени в Закона за електронното управление всичко това ще бъде видимо. Припомняме, че съгласно новите правила всеки нов софтуер, който администрацията у нас възложи за разработка, ще бъде достъпен за всички.

Тъй като държавата ще плаща за него, тя ще може да определи какво да направи с него, включително да реши да го направи публичен, коментира Божанов.

По думите му идеята е да могат да се преизползват парчета от тези компоненти за други, като е по-полезно да се създаде компонент, който е усъвършенстван.

Отвореният код ще улесни и тези, които ще се занимават с поддръжката на системите, тъй като ще имат яснота предварително с какво точно се заемат, уточни експертът. Така офертите на въпросните фирми ще могат да са съобразени и спрямо качеството.

Освен това сред предимствата се нарежда и фактът, че отвореният код е по-сигурен.

„Това, че не сме видели даден проблем при затворен код, това не означава, че той не съществува“, обясни Божанов. Затворената система не означава по-добро предпазване от атаки според него.

Божанов припомни, че по-голяма част от потребителите не се интересуват от това дали даден софтуер е с отворен код. За крайния потребител няма почти никаква разлика.

Освен изискването за отворен код, законът включва и много други неща. Какви още – можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Дава отлични възможности да се намират пропуски в сигурността - и да се атакуват данните в държавните институции хахахаха!Особено като си знаем кои получават държавни поръчки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
verimg
преди 7 години
Пълно неразбиране виждам в коментарите дотук. Разбира се, че е по-добре софтуерът за държавната администрация да е с отворен код. Самата продажба и договорът за поддръжка на софтуер са си две съвсем отделни неща. И не - разбира се, че отвореният код не е безплатен. Къде го прочетохте това, чудя се просто. Отвореният код е една допълнителна екстра най-малкото в случай, че продавачът на софтуера вземе че фалира, изчезне. Тогава все още софтуерът би могъл да да надграждан нататък и без него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 7 години
единственото предимство е че е безплатен ... няма как слет това заглавие да прочета статията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
И накрая6) Как това променя "фирмите, които изработват софтуер за държавата, не са държани отговорни за стандарта и качеството на продукта"Дори напротив, в такава ситуация, фирмите имат пълно основание да откажат поддръжка на подобни системи, с мотива, че кода е модифициран без тяхно участие и те не могат вече да отговарят за неговата работоспособностНякой си прави PR, точно като Вени Марковски на времето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
Това са ПЪЛНИ глупости ама пълни. За какъв софтуер с отворен код говорим?1)"всеки нов софтуер, който администрацията у нас възложи за разработка, ще бъде достъпен за всички." Това означава, че софтуера, който държавата купува готов, а НЕ СЕ РАЗРАБОТВА ПО НЕЙНА ПОРЪЧКА си остава затворен. 2) Както каза Ванката, то и сега си е така. Няма пречка в договора да се запише, че разработения софтуер е собственост на поръчителя. Сега ще е задължително, както и ще е задължително да се публикува. 3) Това, че ще се публикува, не значи, че ще може свободно да се използва и доработва и разпространява от всеки (което е много важен момент )4 ) И КАКВО като кода е достъпен? Който не е ровил в чужд код, той не знае за какво иде реч. 5) Как това подобрява факта че "В администрацията има твърде малко софтуерни експерти"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ivanrog
преди 7 години
Не мога да се съглася с изказването. Това, че един код е отворен или не, не го прави по никакъв начин по-сигурен или качествен. Освен това, когато се пише софтуер по поръчка, то той си е собственост на поръчителя, т.е. винаги може да го предостави и на други изпълнители, което се изтъква като предимство в статията за отворения код.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още