Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Основните предимства на софтуера с отворен код - качество и сигурност

Той ще даде възможност на администрацията да осъществява по-голям контрол върху качеството на софтуера, който си поръчва

Основните предимства на софтуера с отворен код - качество и сигурност

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едно от основните предимства на софтуера с отворен код, който вече ще се използва от българската администрация, е неговото качество, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria ИТ специалистът Божидар Божанов.

По думите му в момента фирмите, които изработват софтуер за държавата, не са държани отговорни за стандарта и качеството на продукта или услугата, която предлагат. В администрацията има твърде малко софтуерни експерти, а част от фирмите неглижират тези процеси, допълва експертът.

Още по темата

Според него е особено важен подходът на писане на софтуера, а с новите промени в Закона за електронното управление всичко това ще бъде видимо. Припомняме, че съгласно новите правила всеки нов софтуер, който администрацията у нас възложи за разработка, ще бъде достъпен за всички.

Тъй като държавата ще плаща за него, тя ще може да определи какво да направи с него, включително да реши да го направи публичен, коментира Божанов.

По думите му идеята е да могат да се преизползват парчета от тези компоненти за други, като е по-полезно да се създаде компонент, който е усъвършенстван.

Отвореният код ще улесни и тези, които ще се занимават с поддръжката на системите, тъй като ще имат яснота предварително с какво точно се заемат, уточни експертът. Така офертите на въпросните фирми ще могат да са съобразени и спрямо качеството.

Освен това сред предимствата се нарежда и фактът, че отвореният код е по-сигурен.

„Това, че не сме видели даден проблем при затворен код, това не означава, че той не съществува“, обясни Божанов. Затворената система не означава по-добро предпазване от атаки според него.

Божанов припомни, че по-голяма част от потребителите не се интересуват от това дали даден софтуер е с отворен код. За крайния потребител няма почти никаква разлика.

Освен изискването за отворен код, законът включва и много други неща. Какви още – можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
2
 
6
redcretin до: misanthrope
преди 5 години
Няма профилна снимка
Дава отлични възможности да се намират пропуски в сигурността - и да се атакуват данните в държавните институции хахахаха!Особено като си знаем кои получават държавни поръчки.
1
 
3
 
5
преди 5 години
Няма профилна снимка
Пълно неразбиране виждам в коментарите дотук. Разбира се, че е по-добре софтуерът за държавната администрация да е с отворен код. Самата продажба и договорът за поддръжка на софтуер са си две съвсем отделни неща. И не - разбира се, че отвореният код не е безплатен. Къде го прочетохте това, чудя се просто. Отвореният код е една допълнителна екстра най-малкото в случай, че продавачът на софтуера вземе че фалира, изчезне. Тогава все още софтуерът би могъл да да надграждан нататък и без него.
7
 
1
 
4
преди 5 години
Няма профилна снимка
единственото предимство е че е безплатен ... няма как слет това заглавие да прочета статията
5
 
3
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
И накрая6) Как това променя "фирмите, които изработват софтуер за държавата, не са държани отговорни за стандарта и качеството на продукта"Дори напротив, в такава ситуация, фирмите имат пълно основание да откажат поддръжка на подобни системи, с мотива, че кода е модифициран без тяхно участие и те не могат вече да отговарят за неговата работоспособностНякой си прави PR, точно като Вени Марковски на времето
5
 
5
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
Това са ПЪЛНИ глупости ама пълни. За какъв софтуер с отворен код говорим?1)"всеки нов софтуер, който администрацията у нас възложи за разработка, ще бъде достъпен за всички." Това означава, че софтуера, който държавата купува готов, а НЕ СЕ РАЗРАБОТВА ПО НЕЙНА ПОРЪЧКА си остава затворен. 2) Както каза Ванката, то и сега си е така. Няма пречка в договора да се запише, че разработения софтуер е собственост на поръчителя. Сега ще е задължително, както и ще е задължително да се публикува. 3) Това, че ще се публикува, не значи, че ще може свободно да се използва и доработва и разпространява от всеки (което е много важен момент )4 ) И КАКВО като кода е достъпен? Който не е ровил в чужд код, той не знае за какво иде реч. 5) Как това подобрява факта че "В администрацията има твърде малко софтуерни експерти"

Още от Новини
Сайтове в ЕС масово публикуват ненадеждни отзиви за стоките и услугите си