Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Основните предимства на софтуера с отворен код - качество и сигурност

Той ще даде възможност на администрацията да осъществява по-голям контрол върху качеството на софтуера, който си поръчва

Основните предимства на софтуера с отворен код - качество и сигурност

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едно от основните предимства на софтуера с отворен код, който вече ще се използва от българската администрация, е неговото качество, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria ИТ специалистът Божидар Божанов.

По думите му в момента фирмите, които изработват софтуер за държавата, не са държани отговорни за стандарта и качеството на продукта или услугата, която предлагат. В администрацията има твърде малко софтуерни експерти, а част от фирмите неглижират тези процеси, допълва експертът.

Още по темата

Според него е особено важен подходът на писане на софтуера, а с новите промени в Закона за електронното управление всичко това ще бъде видимо. Припомняме, че съгласно новите правила всеки нов софтуер, който администрацията у нас възложи за разработка, ще бъде достъпен за всички.

Тъй като държавата ще плаща за него, тя ще може да определи какво да направи с него, включително да реши да го направи публичен, коментира Божанов.

По думите му идеята е да могат да се преизползват парчета от тези компоненти за други, като е по-полезно да се създаде компонент, който е усъвършенстван.

Отвореният код ще улесни и тези, които ще се занимават с поддръжката на системите, тъй като ще имат яснота предварително с какво точно се заемат, уточни експертът. Така офертите на въпросните фирми ще могат да са съобразени и спрямо качеството.

Освен това сред предимствата се нарежда и фактът, че отвореният код е по-сигурен.

„Това, че не сме видели даден проблем при затворен код, това не означава, че той не съществува“, обясни Божанов. Затворената система не означава по-добро предпазване от атаки според него.

Божанов припомни, че по-голяма част от потребителите не се интересуват от това дали даден софтуер е с отворен код. За крайния потребител няма почти никаква разлика.

Освен изискването за отворен код, законът включва и много други неща. Какви още – можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
2
 
6
redcretin до: misanthrope
преди 5 години
Няма профилна снимка
Дава отлични възможности да се намират пропуски в сигурността - и да се атакуват данните в държавните институции хахахаха!Особено като си знаем кои получават държавни поръчки.
1
 
3
 
5
преди 5 години
Няма профилна снимка
Пълно неразбиране виждам в коментарите дотук. Разбира се, че е по-добре софтуерът за държавната администрация да е с отворен код. Самата продажба и договорът за поддръжка на софтуер са си две съвсем отделни неща. И не - разбира се, че отвореният код не е безплатен. Къде го прочетохте това, чудя се просто. Отвореният код е една допълнителна екстра най-малкото в случай, че продавачът на софтуера вземе че фалира, изчезне. Тогава все още софтуерът би могъл да да надграждан нататък и без него.
7
 
1
 
4
преди 5 години
Няма профилна снимка
единственото предимство е че е безплатен ... няма как слет това заглавие да прочета статията
5
 
3
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
И накрая6) Как това променя "фирмите, които изработват софтуер за държавата, не са държани отговорни за стандарта и качеството на продукта"Дори напротив, в такава ситуация, фирмите имат пълно основание да откажат поддръжка на подобни системи, с мотива, че кода е модифициран без тяхно участие и те не могат вече да отговарят за неговата работоспособностНякой си прави PR, точно като Вени Марковски на времето
5
 
5
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
Това са ПЪЛНИ глупости ама пълни. За какъв софтуер с отворен код говорим?1)"всеки нов софтуер, който администрацията у нас възложи за разработка, ще бъде достъпен за всички." Това означава, че софтуера, който държавата купува готов, а НЕ СЕ РАЗРАБОТВА ПО НЕЙНА ПОРЪЧКА си остава затворен. 2) Както каза Ванката, то и сега си е така. Няма пречка в договора да се запише, че разработения софтуер е собственост на поръчителя. Сега ще е задължително, както и ще е задължително да се публикува. 3) Това, че ще се публикува, не значи, че ще може свободно да се използва и доработва и разпространява от всеки (което е много важен момент )4 ) И КАКВО като кода е достъпен? Който не е ровил в чужд код, той не знае за какво иде реч. 5) Как това подобрява факта че "В администрацията има твърде малко софтуерни експерти"

Още от Новини
Искате полет до космоса? Скоро това може да се случва и с балон