IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Освободиха финансовия директор на Huawei под гаранция

Мън Уанджоу има проследяващо устройство на глезена си

10:04 | 12.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният финансов директор на китайската компания за телекомуникационно оборудване Huawei беше освободена от канадския съд във вторник, 10 дни след ареста ѝ във Ванкувър по искане на американските власти – случай, който доведе до дипломатически спор, предава Ройтерс.

Мън Уанджоу, която е дъщеря на основателя на компанията, е изправена пред обвинения от страна на САЩ, че е подвела мултинационални банки за трансакции, свързани с Иран, което е изложило финансовите институции на риск да нарушат американските санкции срещу Иран.

Съдът поиска 7,5 млн. долара гаранция за освобождаването на Мън, която беше в ареста от 1 декември. Залата избухна в аплодисменти, когато решението беше обявено. Мън, от своя страна, се разплака и прегърна своите адвокати.

Сред условията за освобождаването е изискването 46-годишната жена да носи устройство за следене на глезена си и да бъде в дома си между 23 ч. и 6 ч.

Предстои да се разбере дали Канада ще реши да екстрадира Мън в САЩ. Ако това се случи, тя ще се изправи пред обвинения в организиране на измама на няколко финансови институции, с максимална присъда от 30 години затвор за всяко обвинение.

Арестът на Мън обтяга китайските отношения със САЩ и Канада в момент, в който напрежението вече е голямо заради търговската война и обвиненията на САЩ, че Китай извършва шпионаж.

Американският президент Доналд Тръмп коментира пред Ройтерс, че ще се намеси в случая на Министерството на правосъдието срещу Мън, ако това ще защити интересите на националната сигурност или ще помогне за финализиране на търговската сделка с Китай.

Китай заплаши с редица сериозни последствия, ако Канада не пусне Мън веднага.

Същевременно САЩ обмислят дали да издадат предупреждение за пътуване до Китай до своите граждани, твърдят двама източници, пожелали анонимност. Канадското правителство обмисля подобно предупреждение, посочи канадската телевизионна мрежа CTV.

По-рано във вторник канадското правителство заяви, че неин гражданин е бил задържан в Китай. Двамата източници са казали на Ройтерс, че човекът, който е задържан, е бившият канадски депутат Майкъл Ковриг. По думите на канадските власти няма пряка връзка между задържането и случая с Huawei.

Китайското посолство не е отговорило веднага на запитванията за коментар по въпроса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още