IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетите на Alibaba и Baidu ще покажат ефекта от тежките регулации на Пекин

До края на ноември редица китайски технологични компании трябва да обявят новите си финансови резултати

22:37 | 16.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Листнатите в Съединените щати акции на китайски технологични компании, които се възстановиха този месец, ще се сблъскват с проверка на реалността в следващите седмици, разкривайки удара, който регулаторният натиск на Пекин нанесе върху финансовите им резултати, пише Bloomberg.

Над 30 членове, явяващи се повече от половината от участниците в Nasdaq Golden Dragon Index, трябва да обявят тримесечните си отчети до края на ноември. Сред тях се нарежда търсачката Baidu, която се очаква да разкрие 82% спад на годишна база на своята нетна печалба, както и гигантът в онлайн търговията Alibaba Group Holding, чиято печалба се очаква да се понижи със 17 на сто по информация, събрана от Bloomberg.

Данните ще тестват доверието на трейдърите в сектора, който беше засегнат от мерките на регулаторите в Китай, от охлаждането на икономическия растеж там и заплахата от премахване от борсите в САЩ. Nasdaq Golden Dragon Index записа 52% спад от тазгодишния си пик през февруари до октомврийското си дъно, спрямо 7% ръст на технологичните акции в S&P 500 през същия период.

„Този път финансовите отчети са отражение на регулаторните проблеми и слабостта на потребителското търсене в резултат на предизвикателствата пред икономиката“, коментира Гари Дъган, главен изпълнителен директор на Global CIO Office.

Ръстът на продажбите на дребно в Китай не е значителен, след като през август достигна най-бавния си темп от година, тъй като строгият контрол върху пътуванията, свързан с Covid-19, намали потребителските разходи. Операторът на платформата за онлайн търговия JD.com може да отчете 78% спад на нетната печалба на годишна база през тримесечието до края на септември, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Проблемите, предизвикани от затягането на регулациите, въведени от юли насам, също ще проличат в отчетите, като забраната фирмите за обучение – ключова база от клиенти на рекламния бизнес на технологичните компании - да стават публични или да генерират печалба. Ограниченията върху времето за игра на деца и контролът върху задграничните първични публични предлагания също бяха наложени през миналото тримесечие.

Tencent Holdings, която отчете резултатите си миналата седмица, записа най-бавния растеж на приходите си от 2004 г. насам.

„Заедно със забавянето на икономиката и слабостта на важни области като онлайн рекламата, потиснатите оценки могат да се задържат по-дълго“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Матю Кантърман.

Китай забави темпа на технологичните регулации напоследък, а инвеститорите реагираха на това, като тласнаха нагоре Golden Dragon Index с 5% този месец. Цената на акциите на Tencent нарасна с 2,2% в Хонконг във вторник до триседмичен връх, след като местна медия писа, че регулаторите ще подновят одобренията на нови игри след тримесечен застой. В резултат на новината стойността на книжата на NetEase се повиши с 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още