IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на Cisco засилва опасенията за трансформацията ѝ

Бизнесът с решения за сигурност отчете разочароващи приходи

11:41 | 17.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Cisco Systems отчете разочароващи приходи за тримесечието от своя бизнес с решения за сигурността. Фактът, че не успя да изпълни очакванията на анализаторите, засили притесненията, че усилията на най-големия производител на мрежово оборудване в света да се трансформира във фокусирана върху софтуера компания не дават добри резултати, предава Ройтерс.

Акциите на Cisco понижиха стойността си с 2,5% по време на следборсовата търговия в сряда.

Тъй като традиционният ѝ бизнес за производство на суичове и рутери се свива, Cisco, подобно на други технологични фирми, се фокусира върху области в възможност за голям растеж, като сигурността, интернет на нещата и облачните услуги.

Бизнесът с решения за сигурността беше най-бързо развиващият се за компанията допреди последните две тримесечия. Приходите от този бизнес забавиха растежа си до 3% през последното фискално четвърто тримесечие, от 16% година по-рано и от 9% през миналото тримесечие.

"Бизнесът беше засегнат от факта, че поръчките във Великобритания през третото тримесечие се забавиха заради силния щатски долар спрямо паунда“, обясни главният финансов директор Кели Креймър.

Главният изпълнителен директор Чък Робинс, който е отговорен за пренасочването на Cisco в новите области, твърди, че няма никакви притеснения за бизнеса с решения за сигурността, докато Креймър прогнозира увеличение на приходите през предстоящото тримесечие.

Анализаторът Патрик Мурхед от Moor Insights & Strategy заяви, че следващите две тримесечия ще покажат какво е състоянието на бизнеса с решения за сигурността.

Бизнесът на Cisco със суичове и рутери се представя зле заради забавянето на търсенето от телекомуникационните оператори и компаниите.

Приходите и на двата бизнеса са спаднали с по 9% през тримесечието, пропускайки прогнозата на анализаторите според FactSet.

Въпреки че приходите на бизнеса с решения за сигурността от 558 млн. долара се оказаха под очакванията на анализаторите за 580,5 млн. долара според FactSet, общите приходи на компанията бяха подкрепени от бизнеса с центрове за данни и този за безжижните услуги, който в момента е най-бързо растящият.

Общите приходи на Cisco спаднаха за седмо поредно тримесечие, но близо 4-процентният спад до 12,13 млрд. долара се оказа в съответствие с прогнозите на експертите за 12,1 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Като се изключат еднократните елементи, компанията е спечелила по 61 цента на акция, колкото прогнозираха анализаторите.

Cisco очаква през текущото ѝ тримесечие приходите да спаднат с между 1 и 3%, отново в съответствие с прогнозите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още