IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на IBM разочарова на фона на свитите продажби в софтуерния бизнес

Общите приходи на компанията намаляват с 6,5% до 20,37 млрд. долара

21:30 | 22.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Тримесечният отчет на американската технологична корпорация IBM Corp не успя да отговори на прогнозите на Wall Street, след като софтуерният бизнес на компанията пострада заради проблемите, които предизвика пандемията в глобалната икономика, съобщава Ройтерс. 

109-годишната компания се готви да се раздели на две отделни публични дружества, като това с нейното име ще се съсредоточи върху т. нар. технология на хибридния облак, където компаниите използват комбинация от собствени центрове за данни и наети ресурси за управление и обработка на информация.

Приходите от бизнеса с облачни услуги се увеличават с 10% до рекордните 7,5 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2020 г., като от IBM заявяват, че компанията е уверена, че ще се върне към растеж при продажбите през 2021 г. и очаква приходите да нараснат след разделянето на структурата.

„Нашето представяне отразява факта, че клиентите ни продължават да се сблъскват с последиците от пандемията и по-широката несигурност на макросредата“, споделя главният изпълнителен директор Арвинд Кришна, който пое управлението на IBM през април миналата година. „Това оказва допълнителен натиск върху по-големите софтуерни трансакции през това тримесечие, забавяйки изпълнението на проекти“, допълва той.

Продажбите на бизнеса ѝ с облачни и когнитивни услуги се свиват с 4,5% до 6,8 млрд. долара след две години на растеж.

И все пак главният финансов директор Джеймс Кавано заяви пред Ройтерс, че ускореното преминаване към облачните технологии от страна на бизнеса, възстановяването на продажбите в звеното за бизнес услуги и по-слабият долар вдъхват увереност на компанията, че ще се върне към растеж по отношение на приходите през тази година.

Общите приходи на IBM намаляват с 6,5% до 20,37 млрд. долара, като по този показател концернът не успява да покрие средната оценка на анализаторите от 20,67 млрд. долара.

Акциите на IBM се търгуват в Ню Йорк със спад от 9,22% в стойността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още