IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на Nokia потопи цената на акциите ѝ с 9%

Компанията очаква търсенето на оборудване за 5G да насърчи бизнеса ѝ по-късно тази година

22:15 | 26.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Книжата на Nokia понижиха стойността си с 9 на сто, след като финландският производител на телекомуникационно оборудване отчете по-слабо представяне за второто тримесечие и заяви, че се надява на повече приходи заради технологията 5G по-късно тази година, пише Financial Times.

Приходите на компанията за отчетния период са се свили с 6 на сто до 5,3 млрд. евро, макар че спадът е по-скромен без валутните колебания – 1%.

Оперативната печалба е спаднала с 42% до 334 млн. евро, което се оказа малко под пазарните очаквания. Свиването на печалбата се дължи на по-ниските нетни приходи от продажби, големия спад на приходите от Китай, както и на по-ниските маржове. Въпреки това Nokia запази годишната си прогноза заради продажбите, свързани с 5G, които очаква да се активизират през втората половина на годината.

"Визията ни за ускоряването на 5G не се е променила и ние продължаваме да вярваме, че Nokia е добре позиционирана за задаващия се технологичен цикъл, като се има предвид нашето портфолио“, коментира компанията. Тя допълва, че се радва на добър темп на сключване на сделки, с особен успех в ранните ключови пазари на 5G – САЩ и Китай.

5G е най-новото поколение мрежи, заради което се очаква мобилните оператори да похарчат милиарди долари, за да подобрят сегашната си инфраструктура и да се справят с бума на търсенето на данни както от потребителите, така и от компаниите.

Първите значими договори за 5G вече се случват – преди комерсиалното пускане на мрежата през 2019 и 2020 г.

Nokia се конкурира с шведската Ericsson и с китайските играчи Huawei и ZTE.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още