IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на Nvidia показва новите посоки, в които компанията ще се развива

Автомобилният сектор става все по-важен за производителя на чипове

09:50 | 10.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Nvidia отчете печалба и приходи за тримесечието, които надминаха прогнозите на анализаторите. Освен това производителят на чипове прогнозира силни приходи за текущото тримесечие, благодарение на търсенето на нейните графични чипове, използвани в игрите и центровете за данни, предава Ройтерс.

Книжата на компанията записаха 2,5% ръст на цената си по време на следборсовата търговия в четвъртък. От началото на годината те са повишили стойността си с близо 92%.

Добрите новини за Nvidia в сферата на центровете за данни през третото тримесечие идват след разочароващи резултати през предходните отчетни периоди, както и на фона на новините, че нейният конкурент Intel преди две седмици показа силата си на същия пазар.

Nvidia генерира част от приходите си от игри, с което е и най-позната. Но нейният растеж се насочва в нови области, особено в центровете за данни, където сред нейните клиенти се нареждат Amazon Web Services на Amazon и Azure на Microsoft.

Приходите от този бизнес, който е вторият генериращ най-високи суми на Nvidia, са се удвоили до 501 млн. долара през тримесечието и лесно са надминали очакваните от анализаторите 474,2 млн. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Приходите от игри са се увеличили с 25,5% до 1,56 млрд. долара, като представляват близо 60% от общите приходи. Те също надминаха средната прогноза за 1,31 млрд. долара.

„Игрите са една от най-бързо растящите развлекателни индустрии и ние сме добре позиционирани за празниците“, коментира главният изпълнителен директор Дженсен Хуанг.

Освен това Nvidia се насочва все повече към автомобилния сектор – от правенето на чипове за инфотейтмънт системи до представянето на първия ѝ чип за самоуправляващи се коли през октомври. Друг източник на търсене е свързан с нарастващия интерес към криптовалутите.

Приходите на Nvidia от автомобилния бизнес са се увеличили с 13,3% до 144 млн. долара, като се оказаха малко под очакваните 149,8 млн. долара.

Но анализаторите не са притеснени.

"Въпреки че автомобилният сектор е важен двигател на растежа на NVIDIA в дългосрочен план, краткосрочният фокус на инвеститорите е върху метриките за растежа на пазарите за игри и центрове за данни“, коментира анализаторът на Lopp Capital Markets Бетси Ван Хеес.

Общите приходи на Nvidia нараснаха с 31,5% до 2,64 млрд. долара, а печалбата скочи с 54,6% до 838 млн. долара, или 1,33 долара на акция, в рамките на тримесечието, завършило на 29 октомври.

Средната прогноза на анализаторите беше за печалба от 94 цента на акция и приходи в размер на 2,36 млрд. долара.

Компанията прогнозира, че приходите ѝ за четвъртото тримесечие ще достигнат 2,65 млрд. долара, плюс или минус 2%. Анализаторите очаква 2,44 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още