IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отделеното звено за чипове за памет на Toshiba планира IPO

Листването ще се състои в началото на октомври тази година

14:16 | 27.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Kiyoshi Ota/Bloomberg

Kioxia Holdings, отделеното през 2018 г. звено за чипове за памет на Toshiba, иска да набере 81,9 млрд. йени (772 млн. долара) чрез първично публично предлагане в Япония през 2020 г., пише Bloomberg.

Компанията обяви, че е подала документи за листване в Япония на нови и вече съществуващи акции, с което ускорява плановете си за набиране на капитал.

Kioxia иска да продаде акции по 3960 йени за брой при оценка от 2,1 трлн. йени. Освен това планира да обяви окончателната цена през септември, преди IPO-то на 6 октомври. Toshiba и Bain Capital ще предложат книжа като част от първичното публично предлагане.

Японският конгломерат Toshiba допусна серия от грешки в последните години. Компанията трябваше да продаде бизнеса си на група от инвеститори, водена от Bain, преди две години, за да плати за загубата от фалита на звеното за ядрена енергетика. Въпреки това Toshiba си запази дял от 40%.

Бизнесът с чипове за памет се радва на успех тази година, след като повече хора започнаха да работят от вкъщи и се насочиха към развлечения като видео игри по време на пандемията.

През юли Samsung Electronics заяви, че очаква новите смартфони и игрови конзоли да засилят търсенето в индустрията.

Kioxia е измислена дума, която комбинира японските думи за памет (kioku) и axia – гръцкият термин за стойност.

Nikkei писа, че планът на Toshiba да листне Kioxia Holdings през октомври може да помогне за намирането на акционери активисти, тъй като ръководството обещава да изплати повече от половината от постъпленията на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още