IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабването на китайската икономика ще нанесе удар на резултатите на Samsung

По-лошите икономически показатели водят до по-слабо търсене на чипове

12:14 | 07.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейската технологична компания Samsung Electronics е напът да отчете първия спад на тримесечната си оперативна печалба от две години, тъй като забавянето на икономическия растеж в Китай – ключов пазар за нея, свива търсенето на нейните продукти, предава Ройтерс.

По-слабите резултати на най-големия производител на чипове и смартфони в света ще допълнят притесненията на инвеститорите, които вече имат достатъчно опасения, след като най-големият конкурент на Samsung – Apple, миналата седмица даде неочаквана прогноза за отслабване на приходите заради по-малкото търсене на iPhone в Китай.

Samsung, която трябва да обяви предварителните си резултати за четвъртото тримесечие на 8 януари, се очаква да отчете 12% спад на оперативната печалба на годишна база до 13,3 трлн. вона (11,85 млрд. долара) за въпросния период, сочат данни на Refinitiv.

“По-лошото търсене в Китай ще потопи продажбите на чиповете на Samsung там и в бъдеще. А общият пазар на смартфони в Китай се свива, което ще засегне не само Apple, но и Samsung”, коментира Сун Мън-су, старши анализатор в HI Investment & Securities.

Очаква се приходите на Samsung да намалеят с 5 на сто, засегнати от по-слабите продажби на чипове за памет.

През четвъртото тримесечие цялата индустрия с чипове продължаваше да се бори с проблеми, а общите продажби на най-големия пазар на смартфони в Китай се свиха с 8 на сто през предходните три месеца, сочат данни на Counterpoint Research.

Ключът е в Китай

Глобалният бизнес на Samsung със смартфони не е пощаден от всичко това. Печалбата на звеното се очаква да се свие с една пета през четвъртото тримесечие по данни на Refinitiv.

Samsung има под 1% дял на китайския пазар на смартфони спрямо 9% за Apple. Но нейните процесори и чипове за памет, които носят около три четвърти от приходите ѝ и около 38% от продажбите, се ползват в редица смартфони, включително в тези на най-големия китайски играч Huawei.

На фона на проблемите на пазара на смартфони общата оперативна печалба на бизнеса на Samsung с чипове се очаква да се свие с 3,7 на сто спрямо година по-рано до 10,5 трлн. вона.

Прогнозата на Eugene Investment & Securities сочи, че продажбите на чипове за памет са спаднали средно с 10% през четвъртото фискално тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още