IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отвъд конфетите: Тъмната страна на успеха на стартъпите

Голяма част от стартиращите фирми се провалят не заради бизнес проблеми, а заради чисто човешки

17:39 | 13.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Конфети валят от тавана на Nasdaq, докато акциите на Etsy се изстрелват с 94%. Но всичко, което главният изпълнителен директор на компанията Чад Дикерсън чувства в този момент, е ужас.

Малкото му дете е болно и не се чувства добре. Самият Дикерсън също усеща стомашни болки, тъй като се притеснява как онлайн магазинът за ръчно изработени неща ще надвижее еуфорията. Обратно в офиса служителите отбелязват момента, като заливат шефа си с кофа ледена вода. Той още си спомня студа, който усеща през останалата част от дена, от своя студен, подгизнал костюм, пише Wall Street Journal.

Това беше “момент на успех и трескава лудост”, коментира 47-годишният Дикерсън, който през 2017 г. напусна поста на главен изпълнителен директор на Etsy, две години след първичното публично предлагане. Докато конфетите валят отгоре му, той си мисли: “Ако не запазим тази цена… просто ще бъде брутално”.

Тази година ще бъде особено голяма за листванията на стартъпи. Излизането на борсата е нещо като филмов момент за основателите, главните изпълнителни директори и ранните служители на компаниите, които могат да видят как годините им упорит труд имат шанса да се превърнат в истинско богатство. Но зад камерите, светът на стартъпите има и тъмна страна.

Докато обикалят невероятни партита, стремят се към пазарни оценки от по няколко милиарда долара, много основатели и директори на млади стартъпи се опитват да изградят новаторски бизнес, а същевременно се борят с проблеми като тревожност, зависимости, безсъние, депресия и системно преяждане.

Стресът, разбира се, е част от всяка ключова позиция, а ръководителите на стартъпи често имат повече ресурси от останалите хора, за да се борят с проблемите с психичното здраве. Но също така става все по-ясно, че невероятната творческа мисъл, която тласка много от младите предприемачи да направят смели скокове напред, често върви ръка за ръка с вътрешните демони.

Предприемачите е с 50% по-вероятно да съобщят, че имат психичен проблем в някакъв момент от живота си. Освен това при тях се отчитат много по-високи нива на депресия, по-сериозни проблеми с дефицита на внимание, злоупотреба с вещества и биполярно разстройство, отколкото при контролната група, включена в проучване на Университета на Калифорния в Сан Франциско и Станфордския университет, които са се допитали до над 200 основатели на фирми.

Някои предприемачи имат “голяма енергия, малка нужда от сън, силно въображение и стремеж, който изглежда далеч по-голям от този на обикновените хора”, коментира Кери Сълкович, психоаналитик от Ню Йорк, който съветва главни изпълнителни директори. Тези черти им позволяват да “продължават, когато всички им казват, че това, което правят, е лудост”, но също така ги прави по-уязвими към проблеми с психичното здраве, твърди той.

Огромният обем от работа не помага, а непрестанната заетост се възприема от някои млади предприемачи като някаква чест.

31-годишната Куири Янг, която е сериен предприемач, твърди, че се оказала в плен на стреса, като ръководител по стратегическите въпроси във Fuhu, производител на таблети за деца. След като Fuhu е продадена на Mattel на търг заради несъстоятелност през 2016 г., тя казва, че е била физически болна и сериозно депресирана. По това време е ходила на седем терапевта и на три коучинг програми, за да търси подкрепа от други основатели.

Дори утвърдени интернет предприемачи твърдят, че не са имунизирани срещу съкрушителния натиск.

Последна актуализация: 19:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още