IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Palantir записа 49% ръст на приходите за първото тримесечие

Компанията разширява бизнеса си отвъд работата с правителства

17:41 | 11.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Palantir, която разработва софтуер и аналитични инструменти за индустрията за отбрана и за големи корпорации, отчете 49% ръст на приходите за първото тримесечие, надминавайки прогнозите на Wall Street, пише CNBC. Печалбата успя да отговори на очакванията.

Цената на акциите на компанията обаче спадна с повече от 10% преди началото на борсовата търговия днес.

Основаната през 2003 г. от Питър Тийл, Джо Лонсдейл, от главния изпълнителен директор Алекс Карп и други, Palantir изгради бизнеса си до голяма степен чрез големите си сделки с правителството за нейния софтуер за анализ на данни. Компанията твърди, че правителствените приходи са достигнали 208 млн. долара. Освен това тя разшири и комерсиалния си сегмент през тримесечието, благодарение на големия растеж в Съединените щати. Общите приходи от търговска дейност са достигнали 133 млн. долара.

Компанията заяви, че приходите ѝ от потребител са се увеличили до 8,1 млн. долара. В отчета си за четвъртото тримесечие Palantir заяви, че средните приходи за 2020 г. са достигнали 7,9 млрд. долара. Тези от 20-те топ клиенти пък са 36,1 млн. долара.

През последното тримесечие Palantir е имала 149 клиента. През първата половина на миналата година броят им беше 125.

Palantir твърди, че е сключила 15 сделки на стойност 5 млн. долара или повече, както и 6 сделки за по 10 млн. долара или повече.

Palantir отчасти отдава растежа през тримесечието на икономическото възстановяване в Съединените щати и Великобритания, които са помогнали за засилване на растежа на комерсиалния ѝ бизнес. Компанията обяви, че приходите ѝ от американското правителство са скочили с 83% на годишна база, а тези от търговска дейност – със 72%.

Palantir очаква да генерира 360 млн. долара приходи през второто си тримесечие спрямо 344,4 млн. долара прогноза на анализаторите според Refinitiv. Компанията потвърди прогнозата си за 30 или повече процента ръст на годишните приходи за 2021 г. до 2025 г.

Фирмата разкри, че обмисля да добави биткойн към счетоводния си баланс, посочвайки, че криптовалутата „определено е на дневен ред“. Освен това тя приема биткойн като форма на плащане.

Palantir стана публична през миналия септември чрез директно листване на борсата в Ню Йорк, където откри търговията на цена от 10 долара на акция. Първоначалната цена даде на Palantir пазарна капитализация от 16,5 млрд. долара. След това капитализацията ѝ се увеличи, а към приключването на борсовата сесия в понеделник беше 30,44 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още