IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic ще изтрие повече от 30 хил. работни места

Всеки десети служител на компанията ще бъде съкратен до края на 2012 г. Заплашени са предимно работните места извън Япония

13:51 | 28.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Всеки десети служител на Panasonic ще трябва да си търси нова работа.<em> Снимка:</em> Ройтерс</p>

Всеки десети служител на Panasonic ще трябва да си търси нова работа. Снимка: Ройтерс

Японският електронен концерн Panasonic ще закрие хиляди работни места, за да спести разходи. До края на финансовата 2012 г. ще отпаднат около 34 000 от общо 384 000 работни места, заяви компанията в официално комюнике, цитирано от икономическото издание Nikkei.

Panasonic ще рационализира препокриващи се позиции, за да остане конкурентоспособен, пишат Nikkei и новинарската агенция Kyodo. Според тях най-заплашени са работните места извън Япония. Към края на март по данни на самата компания около 60% от служителите й са именно извън границите на страната.

„Наистина, броят на застрашените места е голям, но и самата фирма е голяма, а за старомодна компания като Panasonic това е голяма крачка“, коментира Тору Хаджизуме от Stats Investment Management. Акциите на Panasonic приключиха борсовия си ден на плюс от 2,4%.

Междувременно Panasonic обяви и данните за финансовата 2010 г. (която приключи в края на март). Годишната оперативна печалба се е увеличила с 60% до 3.72 млрд. долара, което е малко под очакванията на ръководството за печалба от 3.78 млрд. долара.

Panasonic е един от най-големите световни производители на потребителска електроника. Концернът е пазарен лидер по отношение на производството на лампи по технологията LED. За развитието на бизнеса на европейския пазар обаче компанията изпитва страхове предвид силната конкуренция от страна на Osram и Philips. Японските компании от бранша също засилват позициите си – Toshiba вече изнася такава продукция в Европа, САЩ и Китай, а Sharp започва доставки за корпоративни клиенти в Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още