Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Пандемичният бум на технологичните гиганти е към своя край

Новите финансови отчети подсказаха, че компаниите няма да могат да запазят темпа на растеж и през следващото тримесечие

Пандемичният бум на технологичните гиганти е към своя край

Снимка: EPA/БГНЕС

Големият бум на бизнеса на технологичните компании, предизвикан от пандемията, е към своя край, пише Стив Ковач за CNBC.

След като записаха впечатляващ растеж през 2020 г., докато повече хора се насочиха към технологиите, за да работят и играят от вкъщи по време на блокадите, компании от Apple до Roku сега предупреждават, че партито скоро ще приключи.

Като цяло технологичните компании надминаха очакванията на анализаторите за финансовите им показатели за второто тримесечие, но инвеститорите все пак оказаха натиск върху цените на акциите им след по-слабите от очакваното прогнози за настоящото тримесечие. Компанията майка на Google – Alphabet, беше най-явното изключение в случая.

Да сме ясни, най-големите технологични компании все още очакват добър растеж през третото тримесечие, но предупредиха, че вече не могат да предложат огромния ръст, който видяхме през миналата година. Изглежда всичко това е свързано с факта, че хората се отдръпват от технологиите и се насочват към живота извън вкъщи, докато икономиките се отварят, а броят на ваксинираните срещу Covid-19 нараства.

Още по темата

Докато сезонът на отчетите се насочва към своя финал, ето какво научихме за приключването на пандемичния бум в технологичния сектор.

Roku записа огромен спад на стрийминга и се сблъска с проблеми с веригата на доставките. Цената на акциите на Roku спадна с 6% в четвъртък сутринта, след като компанията посочи в отчета си, че общият стрийминг в платформата ѝ се е свил с 1 млрд. часа спрямо предходното тримесечие. Освен това компанията заяви, че хардуерните маржове са намалели значително, защото се е изправила пред предизвикателства с веригата на доставките.

Etsy отчете спад на продажбите на предпазни маски и предупреди, че растежът ѝ ще се забави. Освен това компанията надмина очакванията за резулатите за второто си тримесечие. Но инвеститорите я наказаха на борсата, защото прогнозата ѝ за текущото тримесечие предполага, че предизвиканият от пандемията бум на онлайн търговията стихва. Компанията започна да изключва продажбите на маски, когато говори за определени резултати – знак, че продажбите на маски са спаднали с вдигането на част от мерките в САЩ.

Apple предупреди, че недостигът на чипове може да засегне продажбите на iPhone и iPad. Дори Apple, която има отлична репутация що се отнася до управлението на веригата ѝ на доставките, не е защитена от недостига на полупроводници. Компанията предупреди, че ограниченията в предлагането могат да повлияят негативно на продажбите на iPhone и iPad. Освен това заяви, че не очаква да постигне същия растеж, който записа през 2020 г. Новината понижи стойността на книжата на компанията.

Amazon отчете нещо необичайно за нея – приходи, които не отговориха на очакванията, и предупреди, че растежът ще се забави спрямо върховете, които достигна през 2020 г. Въпреки че Amazon отчете трето поредно тримесечие с приходи над 100 млрд. долара, тя попари очакванията за растежа през третото си тримесечие. Главният финансов директор на компанията заяви, че тя изостава от темповете на растеж от миналата година, а сравненията на годишна база ще са тежки. И все пак Amazon каза, че очаква двуцифрен ръст за тримесечието.  

Facebook очаква по-неблагоприятно сравнение на резултатите за третото тримесечие с тези от година по-рано. Може би сте схванали тенденцията вече. Подобно на другите големи технологични компании, Facebook също предупреди, че вече не се радва на лудия си пандемичен растеж. Вместо това очаква забавяне на растежа на рекламните си приходи през третото тримесечие на тази година. И все пак компанията прогнозира около 31% ръст за тримесечието. 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Борис Джонсън към Джеф Безос: Amazon трябва да плати съответните данъци